Preloader Close

Putem PRR maslinarima isplaćeno više od 8,6 milijuna eura

Putem PRR maslinarima isplaćeno više od 8,6 milijuna eura

U četvrtak, 30. ožujka 2023. godine svečano je otvorena 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak, koja se održavala do 2. travnja 2023. godine u Tučepima. Svečanosti su nazočili Državni tajnik u funkciji izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju, državne tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i župan Splitsko-dalmatinske županije.

Programom su izvedene brojne edukacije, radionice, okrugli stolovi, degustacije i stručni skupovi na kojima su znanstvenici i stručnjaci prezentirali najnovija znanstvena i agrotehnička dostignuća u sektoru, a maslinari i uljari su dobili najnovije informacije i saznanja pomoću kojih mogu unaprijediti proizvodnju te realizirati svoje poslove i projekte.

Do sada je putem Programa ruralnog razvoja hrvatskim maslinarima isplaćeno više od 8,6 milijuna eura. U okviru Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu osiguran je nastavak potpore i pomoć, uz druge osjetljive sektore, proizvođačima maslinovog ulja – za koje je osigurano 1,12 milijuna eura.

Hrvatska ima čak 42 autohtona tradicionalna poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini EU, od čega 6 ekstra djevičanskih maslinovih ulja.