Preloader Close

INNOVATION NORWAY JE OBJAVIO TREĆI POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA – POVEĆANA KONKURENTNOST HRVATSKIH PODUZEĆA

INNOVATION NORWAY JE OBJAVIO TREĆI POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA – POVEĆANA KONKURENTNOST HRVATSKIH PODUZEĆA

Norveški program bespovratnih sredstava za poslovni razvoj i inovacije u Hrvatskoj objavljuje treći i posljednji poziv na dostavu prijedloga projekata. Pozivom će se financirati poslovni rast i povećanje aktivnosti u hrvatskim tvrtkama te suradnja s Norveškom. Dostupna je i potpora za putovanja za uspostavljanje partnerstva.

Program „Business Development and Innovation Croatia” doprinijeti će općim ciljevima EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma (EEA i Norveški fondovi) za razdoblje od 2014. do 2021., odnosno smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika u Europskom gospodarskom prostoru (EGP-u) i jačanju bilateralnih odnosa između država EFTA-e te država EGP-a i država korisnica programa Norway Grants (Norveški fondovi). Cilj Programa je povećanje stvaranja vrijednosti i održivog razvoja u hrvatskom poslovnom sektoru. Program nastoji potaknuti i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između Norveške i Hrvatske na temelju poslovnog razvoja i inovacija.

Kroz Program će se financirati projekti koje su hrvatska poduzeća predložila u jednom od dva područja fokusa: Inovacije zelene industrije i Plavi rast. Cilj je financirati razvoj i primjenu inovativnih zelenih ili plavih tehnologija/proizvoda, procesa i rješenja. Očekivani ishod projekata financiranih iz ovog Poziva je povećana konkurentnost hrvatskih poduzeća unutar spomenutih područja, u obliku rasta prometa i neto operativne dobiti te stvaranja radnih mjesta. Također se očekuje da će projekti doprinijeti razvoju i primjeni inovativnih tehnologija, procesa i rješenja te smanjenju emisije CO2 i energetski učinkovitijim proizvodnim procesima.

Ciljna skupina ovog Programa su hrvatska poduzeća u privatnom sektoru (MSP-ovi i velika poduzeća), ali posebno mala i srednja poduzeća (MSP-ovi). Prijavitelji ne moraju imati Partnere u projektima, no potiču se partnerski projekti kojima će biti dodijeljeni dodatni bodovi tijekom procjene.

Ukupni iznos dostupan za financiranje projekata iz Trećeg poziva je 6,045,512 eura. Shema pojedinačnih projekata (Individual Project Scheme) iznosi 5,045,512 eura, a Shema dodjele manjih iznosa bespovratnih sredstava (Small Grants Scheme) za MSP-ove iznosi 1,000,000 eura.

Da bi bili prihvatljivi, projekti se moraju podnijeti društvu Innovation Norway putem elektroničkog portala za podnošenje prijava najkasnije do 31. siječnja 2023. u 14:00 po hrvatskom vremenu. Elektroničke prijave i predlošci obaveznih priloga dostupni su na mrežnim stranicama društva Innovation Norway.