Preloader Close

U sklopu projekta 27 Stars: Hrvatska perspEUktiva održana istoimena dvodnevna konferencija

U sklopu projekta 27 Stars: Hrvatska perspEUktiva održana istoimena dvodnevna konferencija

U sklopu projekta 27 Stars: Hrvatska perspEUktiva 8. – 9. svibnja u Zagrebu se održala istoimena konferencija.

Na konferenciji su mladi upoznati s gospodarskim i socijalnim učincima desetogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a posebno ulaskom u europodručje i schengenski prostor.

Među panelistima koji su o tome govorili na konferenciji, su voditelj Odjela za analizu ekonomskih odnosa s inozemstvom Direkcije za ekonomske analize Hrvatske narodne banke Matej Bule, stručnjakinja za EU fondove i direktorica tvrtke AVELANT d.o.o. Ariana Vela, MBA, IPMA/A, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i izv. prof. dr. sc. Marin Strmota s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ariana je objasnila kako politika Europske unije definira kojim se sektorima omogućuje financiranje iz EU fondova.

“Prijavitelji su zadani programskim dokumentima. Proteklih godina politika Europske unije promicala je zelenu i digitalnu tranziciju, a sada se, uz zelenu tranziciju, naglasak stavlja na zdravlje i obranu. U Hrvatskoj će idućih godina sredstva moći koristiti sektor energetike, zaštita okoliša, prerađivačka industrija, dio IKT sektora i startup zajednica. Velika poduzeća izgubila su mogućnost korištenja regionalne potpore u najrazvijenijoj regiji, a to je Zagreb. Naš će istraživački sektor trebati jače surađivati s industrijom”.

Kroz aktivnu suradnju s drugima, nastojimo stvarati produktivno okruženje koje potiče kolektivni uspjeh. Otvoreni smo za rasprave i spremni doprinijeti zajednici koja cijeni razmjenu ideja i konstruktivan pristup dijeljenju znanja.