#Vijesti-eu

Zračni promet u Europi počeo se oporavljati, ali još je daleko od rezultata koje je imao prije korone

12

Srpanj

Objavljeno

Pandemija koronavirusa zadala je snažan udarac zrakoplovnom prometu, no posljednjih mjeseci avionski promet se ipak počeo oporavljati.

Tako je, prema novim podacima Eurostata, koji se poziva na podatke Eurocontrola, u lipnju ove godine u EU bilo nešto više od 302.000 komercijalnih letova. To je 188,5 posto više nego u lipnju prošle godine, kada je u EU registrirano oko 105.000 komercijalnih letova.

Zračni promet se oporavlja i u Hrvatskoj 

Oporavak zrakoplovnog prometa vidljiv je i u Hrvatskoj. Podaci eurostatističara, naime, pokazuju da je u Hrvatskoj u lipnju ove godine ukupno bilo nešto manje od 5500 komercijalnih letova, dok ih je u lipnju prošle godine bilo manje od 2200. Riječ je o rastu, izračunali su u Eurostatu, od 151,1 posto.

Među članicama EU, najveće godišnje stope rasta broja komercijalnih letova u lipnju imale su Malta, gotovo 500 posto, zatim Španjolska i Poljska, a veliku stopu rasta, 313,3 posto, imala je i Grčka.

Dok Sjeverna Makedonija i Crna Gora bilježe velik rast broja komercijalnih letova, Slovenija u oporavku kaska za drugima   

Među zemljama u čekaonici za članstvo u EU u lipnju su najveće stope rasta broja komercijalnih letova imale Sjeverna Makedonija, čak 1290 posto više nego u lipnju prošle godine, i Crna Gora, s lipanjskom godišnjom stopom rasta nešto manjom od 379 posto. U Srbiji je u lipnju zabilježena slična stopa rasta broja komercijalnih letova kao i u Hrvatskoj, 151,9 posto. Broj komercijalnih letova u Turskoj u lipnju ove godine bio je gotovo 224 posto veći nego u lipnju prošle godine.

S druge strane, susjedna Slovenija spada među članice Unije sa znatno slabijim oporavkom zračnoga prometa, s obzirom na to da je u njoj u lipnju ove godine bilo samo 53,6 posto više komercijalnih letova nego u istom lanjskom mjesecu. To je, kako pokazuju podaci Eurostata, ujedno i najmanja stopa rasta broja komercijalnih letova u odnosu na lipanj prošle godine među članicama EU-a.

Pravi oporavak zračnoga prometa ovisit će o epidemiološkoj situaciji 

Unatoč tome, zračni promet još je daleko od pravog oporavka, o čemu dovoljno govori i podatak da je u lipnju ove godine u EU bilo 54 posto manje komercijalnih letova nego u lipnju 2019. godine, odnosno u razdoblju prije pandemije. Pa ipak, eurostatističari napominju da je određeni oporavak zračnoga prometa počeo još u svibnju, budući da su i stope pada u odnosu na isti mjesec 2019. godine bile manje nego ranijih mjeseci. Upozoravaju i da je aviopromet u Uniji platio veliku cijenu koronakrize te da ga u vrijeme proljetnog lockdowna u prošloj godini gotovo i nije bilo, nakon čega je na ljeto uslijedio blagi oporavak, potom na jesen i zimu, zbog povratka brojnih restrikcija, pad se ponovno produbio.

U ovom je trenutku teško prognozirati kada će doći do punog i pravog oporavka zračnoga prometa. Stručnjaci su već upozorili da će to ponajprije ovisiti o epidemiološkoj situaciji, kao i da će oporavak trajati nekoliko godina, a po nekim, pesimističnim procjenama možda i do kraja desetljeća.

Kako god, zemljama koje ovise o turizmu, među kojima je i Hrvatska, oporavak avioprometa važan je i zbog oporavka vodeće gospodarske djelatnosti u zemlji. Sadašnji podaci ulijevaju optimizam i daju nadu da bi ovogodišnja turistička sezona mogla biti znatno bolja od lanjske, no sve će na kraju ovisiti o ishodu borbe protiv koronavirusa. O njemu će ovisiti i dinamika oporavka zračnoga prometa.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice