#Vijesti-eu

Zastupnici žele pojašnjenje oko sredstava za proračun i oporavak

13

Srpanj

Objavljeno

Rasprava s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom usmjerila se na dogovor država članica o proračunu EU-a za razdoblje 2021.-2027. i o planu za oporavak nakon krize o kojima se raspravlja na sastanku na vrhu EU-a 17. i 18. srpnja. Europska komisija predlaže paket vrijedan skoro 2 bilijuna eura kako bi se pomoglo regijama i sektorima najjače pogođenim krizom i postavili temelj za održivu, digitalnu i otpornu Europu.

Michel je obavijestio zastupnike o bilateralnim konzultacijama s čelnicima EU-a čiji cilj je postići dogovor među državama članicama. Do kraja tjedna planira napraviti kompromisni prijedlog, ali napominje da i dalje postoje značajne razlike: „Nakon ovog kruga konzultacija imam dojam da pregovori nisu završeni i da još imamo dosta posla”.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič ističe potrebu za suradnjom između Parlamenta, Vijeća i Komisije i nada se da će sastanak 8. srpnja između predsjednika triju institucija i njemačke kancelarke Angele Merkel, na čelu rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU-a, stvoriti temelje za kompromis.

Mnogi zastupnici naglašavaju da dogovor koji ne osigurava dovoljna sredstava neće dobiti potporu Parlamenta. Siegfried Mureșan (EPP, Rumunjska) brine da Europsko vijeće neće uključiti Parlament u razgovore: „Ne možemo se složiti jer ćete predložiti manji proračun za Europsku uniji koja treba učiniti više”, rekao je Michelu, predsjedniku Vijeća.

Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska) protivi se ideji ispunjavanja makroekonomskih uvjeta za države članice kako bi mogle primiti sredstva za oporavak. „Znamo što je štednja, kako utječe na radnike, koji su društveni troškovi rezova. Ne možemo si dopustiti ponovno vraćanje tim politikama.”

Zastupnici su pozvali države članice na dogovor oko novih izvora sredstava za proračun EU-a. „Nećemo se zadovoljiti porezom na plastiku”, rekla je Valérie Hayer (Renew Europe, Francuska), suizvjestiteljica za vlastita sredstva. Prema njezinom mišljenju, teret otplaćivanja bespovratnih sredstava iz fonda za oporavak ne smije ostati sljedećim generacijama. „Dajmo teret GAFA [Googleu, Appleu, Facebooku i Amazonu], multinacionalkama, velikim zagađivačima.”

Zastupnici su zatražili vođe EU-a da uzmu u obzir veličinu izazova s kojim se Europa suočava. „Ljudi se boje iznosa [paketa], ali iskreno, govorimo o 1,5 posto BDP-a za tri godine, a suočeni smo s recesijom koja bi mogla biti 9 do 10 posto BDP-a”, ističe Philippe Lamberts (Zeleni/EFA, Belgija). Rasmus Andresen (Zeleni/EFA, Njemačka) je rekao da su klima i vladavina prava prioriteti EU-a: „Ne dopustite kompromise na štetu klime i demokracije.“

Predsjednik Odbora za proračune Johan Van Overtveldt (ECR, Belgija) smatra da europske institucije u ovim teškim vremenima trebaju težiti smanjenju nesigurnosti za kompanije i građane. „Sve institucija se trebaju potruditi da ne dođe do blokade koja bi samo doprinijela pomanjkanju poticaja za gospodarski i socijalni oporavak.”

„Europsko vijeće treba se primiti posla”, kaže Margarida Marques (S&D, Portugal), suizvjestiteljica za dugoročni proračun EU-a. Naglasila je važnost onoga o čemu se raspravljalo: „Sredstva za oporavak ključ su za izlazak Europe iz krize. Višegodišnji financijski okvir ključ je za budućnost novih generacija.”

 

Izvor: Europski parlament

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice