#Vijesti-eu

Zaštita EU proračuna: Ured Europskog javnog tužitelja započeo s radom 1. lipnja 2021

2

Lipanj

Objavljeno

Obzirom da kaznena djela ne poznaju granice – trebamo se protiv njih boriti zajedno. Danas započinje rad Ured Europskog javnog tužitelja (eng. EPPO – European Public Prosecutor’s office). Ovo je prvi samostalni Ured Europskog javnog tužitelja koji će provoditi istrage i procesuirati kaznena djela koji utječu na proračun EU-a.
Pod vodstvom glavne tužiteljice EU-a Laure Kövesi, europski tužitelji suzbijat će kaznena djela i osigurat će da niti jedan euro ne bude potrošen na korupciju ili prijevaru. Ured će također budnim okom promatrati provedbu paketa za oporavak Nove generacije EU-a kako bi se osiguralo da proračunska sredstva dopru do gospodarstva i građana.
EPPO je zadužen za provođenje kaznenih istraga i kaznenih progona za kaznena djela protiv proračuna EU-a. To je prvo nadnacionalno javno tužiteljstvo. Istražuje i kazneno goni sljedeće vrste prijevara i drugih kaznenih djela koja imaju utjecaj na financijske interese EU-a:

• prijevare povezane s rashodima i prihodima;
• prijevare povezane s PDV-om (ako uključuju dvije države članice ili više njih i u vrijednosti su od najmanje 10 milijuna eura);
• pranje novca stečenog prijevarom proračuna EU-a;
• aktivna i pasivna korupcija ili pronevjera koja utječe na financijske interese EU-a;
• sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ako su njezine aktivnosti usmjerene na počinjenje kaznenih djela protiv proračuna EU-a.

To novo tijelo također može istraživati i kazneno goniti sve druge nezakonite aktivnosti koje su „neraskidivo povezane” s kaznenim djelom protiv proračuna EU-a.

EPPO će provoditi svoje istrage i kazneni progon potpuno neovisno od Komisije, drugih institucija i tijela EU-a te država članica. Ured će dopunjavati rad i surađivati s drugim tijelima i agencijama EU-a kao što su OLAF, Eurojust i Europol, kao i nadležnim tijelima država članica koja ne sudjeluju u radu EPPO-a. Očekuje se da će EPPO istraživati oko 3.000 slučajeva godišnje. Dodatno, delegirani europski tužitelji koji se nalaze u državama članicama sastavni su neovisnog tijela.
Detaljnije informacije dostupne su na mrežnim stranicama: www.eppo.europa.eu/en/home

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice