#Vijesti-eu

VIŠEGODIŠNJI FINANCIJSKI OKVIR MORA BITI PRIORITET!

14

Studeni

Objavljeno

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Vijeće na postizanje dogovora o višegodišnjem financijskom okviru EU-a prije europskih izbora u 2019. Stav o nužnosti takvog raspleta događaja zastupa i Europska komisija, koja je višegodišnji financijski okvir i predložila. U suprotnom, smatraju Komisija i Parlament, moglo bit doći do negativnih posljedica za europske programe.

Zastupnici Europskog parlamenta napominju kako do sada nije postignut nikakav opipljiv napredak u postizanju dogovora, zbog čega pozivaju na uspostavljanje redovnih sastanaka između pregovaračkog tima i tima parlamenta i budućeg predsjedništva Vijeća. Žele izbjeći probleme za buduće programe EU-a te posljedice kao što su gubitak radnih mjesta do čega bi moglo doći ako se na vrijeme ne postigne dogovor o financijskom okviru, što se već događalo u prošlosti.

U pogledu financiranja, zastupnici se slažu da bi, prema prijedlogu proračuna od strane Vijeća za 2021.-2027., izdvajanje samo 1,1% bruto nacionalnog dohotka (BDP) od 27 zemalja članica dovelo do toga da EU ne može ispuniti svoje političke obveze. Umjesto toga, u izvješću se predlaže izdvajanje 1,3% za koje francuska zastupnica Isabelle Thomas (S&D) kaže da će “prilagoditi proračun politici koju je Europska unija najavila.”

Parlament se protivi rezovima na ključnim politikama EU-a, uključujući kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), Europski socijalni fond te Inicijativu za zapošljavanje mladih. U skladu s obvezama prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, Europski parlament želi značajno uvećati potrošnju vezanu uz klimatske promjene kako bi se što prije dosegnuo cilj od 30%.

Po pitanju prihoda, u izvješću se inzistira na tome da se ne može postići dogovor oko višegodišnjeg financijskog proračuna ukoliko EU nema više novca u proračunu iz vlastitih izvora. Navedeno je kako je trenutni sustav tzv. “vlastitih sredstava” previše kompleksan, nepravedan te nije transparentan. Zastupnici podržavaju prijedlog Komisije iz svibnja ove godine koji se tiče novih izvora vlastitih sredstava, uključujući zajedničku konsolidiranu osnovicu poreza na dobit, poreze na energiju i pakiranje plastike.

Na plenarnoj sjednici, 13. studenog, na rasporedu je bila rasprava o izvješću, glasovanje slijedi 14. studenoga 2018. godine.

Izvor: Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice