#Vijesti-eu

Usvojena nova Zajednička poljoprivredna politika Europske unije

24

Studeni

Objavljeno

Europski parlament je u utorak, 23. studenog 2021. godine, usvojio reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

U novom ZPP-u naglasak je na snažnijim potporama za one koji uvode ekološki prihvatljivije poljoprivredne prakse, smanjenju birokracije te većoj slobodi država članica u kreiranju svojih strategija. Isto tako, uvodi se 10% izravnih nacionalnih potpora za mala i srednja gospodarstva te mjere pomoći poljoprivrednicima u krizi.

Reforma stupa na snagu 2023. godine te će morati biti uključena u sve nacionalne strateške planove, poljoprivredne prakse i u određivanju načina dodjeljivanja sredstava iz fonda za ruralni razvoj i izravna plaćanja.

ZPP je jedna od temeljnih zajedničkih politika EU te u financijskoj perspektivi 2021. – 2027. raspolaže s jednom trećinom proračuna EU, odnosno s 390 milijardi eura kojim će se podržavati oko 6 milijuna europskih poljoprivrednika te jamčiti prehrambenu samoodrživost Unije.

Izvor: HINA

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice