#Vijesti-eu

UGOVORILI SMO 58,99% EU SREDSTAVA, A ISPLATILI…

21

Prosinac

Objavljeno

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je nove podatke o iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova do datuma 30. studenoga 2018. godine.

Od ukupna alokacija koja Republici Hrvatskoj pripada iz ESI fondova, točnije, od 10,72 milijarde eura, u Hrvatskoj je korisnicima isplaćeno 1,7 milijarda eura, odnosno, 15,93%. Do kraja 2020. godine Republika Hrvatska mora završiti procese ugovaranja projekata, a trenutno je ugovorila 58,99% od ukupne alokacije.

Najlošije od svih operativnih programa stoji OP Učinkoviti ljudski potencijali iz kojega je korisnicima isplaćeno samo 12,12% od ukupne alokacije. Po ugovorenosti ovaj program nije najlošiji, odnosno, ugovoreno je 55,85% sredstava.

Samo je 13,30% sredstava isplaćeno korisnicima u okviru OP Konkurentnost i kohezija, međutim, ovaj je program najbolji po stadiju ugovorenosti projekata, što pokriva 61,92% od ukupne alokacije.

OP za pomorstvo i ribarstvo ugovoren je do razine od 45,37% alokacije, a sredstva isplaćena korisnicima su čak 14,88% – više nego u OP Učinkoviti ljudski potencijali i više nego u OP Konkurentnost i kohezija.

Po isplaćenosti je najbolji Program ruralnog razvoja koji je čak 27,96% alokacije isplatio svojim korisnicima, dok je razina ugovorenosti 53,30%.

Osim ugovorenosti i isplaćenosti, postoje i drugi parametri koji su važni za praćenje uspjeha Republike Hrvatske u iskorištavanju Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Jedan važan financijski parametar je vrijednost utvrđenih financijskih korekcija iskazanih korisnicima radi nepravilnosti u provedbi projekata.

Primjerice od 908,87 milijuna eura koji su do 30. studenoga 2018. godine isplaćeni korisnicima treba uzeti u obzir da su do 30. kolovoza 2018. godine milijun i 440 tisuća eura korisnici morali vratiti (metodom uplate ili poravnanja) zbog utvrđenih nepravilnosti.

Kako se financijska perspektiva bliži kraju, za očekivati je da će nepravilnosti biti sve više, jer su projekti, nakon ubrzanog tempa ugovaranja, krenuli u provedbu u kojoj se dešava stvarna borba za europski novac.

Podatke o iskorištenosti sredstava možete pronaći na ovoj poveznici.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice