#Vijesti-eu

U tijeku je Nacionalni okrugli stol o financiranju mjera energetske učinkovitosti u RH

26

Listopad

Objavljeno

Online Nacionalni okrugli stol o financiranju mjera energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj održava se 25. i 26. listopada u organizaciji Europske komisije u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva u održivog razvoja.

Svrha okruglog stola je potaknuti dijalog na temu poboljšanja dostupnosti financijskih sredstava za investicije u projekte obnovljivih izvora energije između ključnih hrvatskih aktera, s naglaskom na solarnu energiju. Sudionici okruglog stola zaključili su da postoji potreba za sinergijom svih tehnologija i učinkovito upravljanje tokovima energije, stabilan regulatorni okvir te jasni i jednoznačni uvjeti ulaganja u obnovljive izvore energije.

Na okruglom stolu sudjelovao je ministar Ćorić te kazao: „Plan nam je da se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije snažno poveća, pa smo i u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predvidjeli gotovo 3 milijarde kuna koje će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava. Time ćemo osigurati bolji pristup novim elektranama na sustav, s jasnim ciljem da do kraja 2024. povećamo kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 1.500 MW. Time ćemo osigurati preko 2.500 MW elektrana za proizvodnju obnovljive energije u Republici Hrvatskoj do 2030.“

Ministar Ćorić također je istaknuo da je naš potencijal prvenstveno vezan uz energiju sunca i vjetra, ali da ne treba zanemariti ni hidroelektrane, bioekonomiju, geotermalnu energiju, a također se posebno želi potaknuti i korištenje vodika i razvoja vodikove ekonomije kao važnog elementa zelene tranzicije.

Izvor: MINGOR

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice