#Vijesti-eu

U procesu je izrada novog dokumenta „Mehanizam za pravednu tranziciju“

4

Listopad

Objavljeno

Europska komisija objavila je novi radni dokument za Mehanizam za pravednu tranziciju („Just Transition Mechanism“) koji je dio Europskog zelenog plana. U objavljenom dokumentu nalaze se smjernice za izradu programa, navode se glavni problemi, proces tranzicije i izazovi, vrste operacija koje se mogu financirati te na koji način dionici mogu sudjelovati.

Mehanizam za pravednu tranziciju namijenjen je ublažavanju socijalnih i gospodarskih posljedica tranzicije prvenstveno za regije, industrije i radnike kojima će ta tranzicija biti najteža. Osigurano je preko 65 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. Mehanizam će se provoditi u okviru tri stupa:

  • Novi fond za pravednu tranziciju
  • Poseban program za pravednu tranziciju u okviru programa InvestEU
  • Novi instrument za kreditiranje u javnom sektoru

Potporu mogu iskoristiti sve države članice, a najviše će se izdvojiti za regije s višim emisijama ugljika te za regije u kojima velik dio stanovništva radi u industriji fosilnih goriva. Države članice moraju izraditi teritorijalne planove za pravednu tranziciju za razdoblje do 2030. kako bi ostvarile pristup potpori. Od Mehanizma za pravednu tranziciju imat će koristi svi; građani, poduzeća i sektori s visokim razinama emisija ugljika te države članice i regije koje su ovisne o fosilnim gorivima i industrijama s visokim emisijama ugljika.

Građanima će se omogućiti prekvalifikacije, olakšat će im se zapošljavanje u novim sektorima te će im se omogućiti lakši pristup čistoj i sigurnoj energiji. Poduzećima s visokim razinama ugljika bit će omogućena tranzicija na tehnologiju s niskom razinom ugljika. Nadalje, omogućit će im se lakši pristup financijskoj potpori te zajmovima, kao i ulaganjima u inovacijske aktivnosti te u osnivanje novih malih i srednjih poduzeća. Države članice koje su ovisne o fosilnim gorivima dobit će, između ostalog, mogućnost tranzicije na proizvodnju s niskim emisijama ugljika, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, ulaganja u održivi javni prijevoz te ulaganja u obnovljive izvore energije.

Više informacija o Mehanizmu za pravednu tranziciju pročitajte na poveznici.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. AVELANT je osnivač  i vlasnik Učilišta EU PROJEKTI, prvog hrvatskog i regionalnog učilišta o fondovima EU. Trebate li konzultantske usluge, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice