#Vijesti-eu

U HRVATSKOM SABORU NA DNEVNOM REDU IZVJEŠĆA O KORIŠTENJU ESI FONDOVA I PRETPRISTUPNIH PROGRAMA POMOĆI EUROPSKE UNIJE

29

Svibanj

Objavljeno

Zagreb, 29. svibnja 2019. – U Hrvatskom saboru su danas na dnevnom redu bila tri polugodišnja Izvješća o korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći Europske unije. Prijedlog Izvješća podnijela je Vlada RH  za  polugodišnje periode u razdoblju od 1. srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2018.

Prije predlaganja i rasprave u Hrvatskom saboru o navedenom Izvješću raspravljalo se na Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora, koji je predložio prihvaćanje navedenog Izvješća.

U zaključku Odbora navodi se kako je u predmetnom Izvješću vidljiv trend rasta ugovaranja, povećanje isplata korisnicima te ubrzanje dinamike ovjerenih i doznačenih sredstava. U periodu na koji se odnosi Izvješće uočen je povećan broj nepravilnosti, što je prema zaključku Odbora u korelaciji s povećanjem brzine ugovaranja. Također, u svom zaključku članovi Odbora upozorili su na probleme koji proizlaze iz neprovođenja strukturnih reformi, posebice javne uprave i administrativnog preustroja. Isto tako, stoji u Izvješću Odbora ukoliko se pokaže potreba nužno je provesti prilagodbu zakonske regulativa na području javne nabave koja često predstavlja usko grlo u procesu ugovaranja i izvedbe projekata.

U tri polugodišnja razdoblja prema Izvješću ugovoreno je 4,24 milijarde eura, od čega je 1,33 milijarde eura ugovoreno u drugoj polovici 2017. godine, 1,34 milijarde eura u prvoj polovici 2018. te 1,56 milijardi eura u drugoj polovici 2018. 

Cijeli tekst Izvješća donosimo na ovoj poveznici.

Izvor: Hrvatski sabor

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice