#Vijesti-eu

TRGOVINSKI SPORAZUMI EUROPSKE UNIJE

6

Prosinac

Objavljeno

Europska unija pregovara o raznim trgovinski sporazumima diljem svijeta koji ovise o zelenom svjetlu Europskog parlamenta. Tijekom plenarne sjednice u prosincu zastupnici glasuju o prijedlogu trgovinskog sporazuma s Japanom, ali to nije jedini trgovinski sporazum na kojem se trenutno radi.

Trgovinski sporazumi važni su za EU kao pokretači gospodarskog rasta. U 2015. EU je bio najveći izvoznik i uvoznik robe i usluga na svijetu, odgovoran za 32,15 posto globalne trgovine, ispred SAD-a (12,01 %) i Kine (10,68 %).

Brige oko trgovinskih sporazuma uključuju njihov utjecaj na gubitke radnih mjesta u nekim sektorima umjesto jačanja tržišnog natjecanja. Međutim sporazumi uvijek stvaraju više novih radnih mjesta nego što ih gase. Drugi problem je potencijalno snižavanje granica za visoku kvalitetu proizvoda, primjerice, prehrambenih. S obzirom na to da EU ima veliki tržišni udio, u poziciji je da nametne vlastite standarde stranim tvrtkama.

Za zastupnike Europskog parlamenta standard kvalitete nije element pregovora, stoga zanemarivanje tog uvjeta potencijalno može dovesti do odbacivanja sporazuma. Uz to, pregovarači često među uvjete uključuju uvjete vezane uz ljudska prava i prava radnika kako bi pomogli u poboljšanju uvjeta rada i života u stranim zemljama s kojima se trguje.

Na infografikama Europskog parlamenta provjerite s kojim zemljama EU ima potpisan trgovinski sporazum, a koji su sporazumi u pripremi.

Izvor: Europski parlament.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice