#Vijesti-eu

Strategija Europske komisije za podatke i umjetnu inteligenciju

26

Veljača

Objavljeno

Europska komisija je 19.2.2020. predstavila ideje i mjere u područjima zaštite podataka, boljemu pristupu internetskih usluga za korisnike, poboljšanje uvjeta za digitalne mreže i usluge, ekonomiju i društvo i Europsku strategiju za podatke. Tim mjerama nastoji se osigurati razvoj umjetne inteligencije što je i jedan od ciljeva Europske komisije za budućnost Europe. Predsjednica komisije Ursula von der Leyen dala je izjavu u kojoj kaže: „Danas predstavljamo ambiciju da oblikujemo digitalnu budućnost Europe. Ona obuhvaća sve od kibersigurnosti do ključne infrastrukture, od digitalnog obrazovanja do stjecanja vještina, od demokracije do medija. Želimo da digitalna Europa odražava najbolje elemente Europe, otvorenost, pravednost, raznolikost i pouzdanost“.

Izvršna potpredsjednica Komisije za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: „ Želimo da svaki građanin, zaposlenik i poduzeće imaju jednaku i pravednu priliku da iskoriste prednosti digitalizacije. To obuhvaća sigurniju vožnju ili manje zagađenje zahvaljujući naprednim automobilima ili spašavanje života medicinskim snimkama koje analizira umjetna inteligencija, a koje liječnicima omogućuju otkrivanje bolesti ranije nego ikad prije“.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: „Naše društvo stvara iznimno veliku količinu industrijskih i javnih podataka koji će promijeniti način na koji proizvodimo, konzumiramo i živimo. Želim da europska poduzeća i naši brojni MSP-ovi imaju pristup tim podacima i stvaraju vrijednost za Europljane, među ostalim razvojem načina primjene umjetne inteligencije. Europa ima sve što je potrebno kako bi predvodila utrku „velikih podataka” i očuvala tehnološki suverenitet, vodeći položaj u industriji i gospodarsku konkurentnost u korist europskih potrošača“.

Izvor: https://ec.europa.eu/croatia/news_hr

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice