#Vijesti-eu

Stranci su zbog zabrana kretanja u jeku pandemije manje kupovali nekretnine u Hrvatskoj

9

Srpanj

Objavljeno

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je na razini EU rast cijena nekretnina bio veći i iznosio je 6,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Razloge sporijeg rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj početkom ove godine stručnjaci za nekretnine vide, prije svega, u manjem interesu stranaca za kupnjom nekretnina u uvjetima pandemije koronavirusa i lockdowna. Upravo je velika potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj, a posebno na Jadranu, posljednjih godina bila jedan od glavnih okidača rasta cijena nekretnina kod nas.

Zbog korone i lockdowna stranci su u Hrvatskoj kupili oko tisuću nekretnina manje nego prije pandemije

„Stranci zbog lockdowna nisu mogli doći u Hrvatsku, budući da je bilo otežano kretanje, i obaviti kupnje. To je i glavni razlog zbog kojeg smo u posljednjih godinu dana imali oko tisuću manje transakcija stranaca na hrvatskom tržištu nekretnina nego prije izbijanja pandemije koronavirusa“, objašnjava za eu-projekti.info direktor i vlasnik zagrebačke agencije Opereta Boro Vujović.

Dodaje kako se na kretanja na tržištu nekretnina u Hrvatskoj i u svijetu u prošloj i ovoj godini odrazila pandemija koronavirusa. Hrvatska je, međutim, lani imala i niz razornih potresa, najprije na području Zagreba, a potom i Petrinje, koji su s tržišta nekretnina jednostavno „izbacili“ brojne stare zgrade, posebno u središtu metropole.

Potresi su znatno smanjili ponudu nekretnina u Zagrebu  

„Oko 20 posto nekretnina u Zagrebu je nestalo s tržišta. To je posljedica potresa“, ističe Vujović.

Prema podacima eurostatističara, cijene nekretnina u Hrvatskoj u prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle sporije nego na razini EU kao cjeline. Najveći rast cijena stambenog prostora u prvom je ovogodišnjem tromjesečju imao Luksemburg, čak 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, najgore su prošli vlasnici nekretnina na Cipru, na kojem su cijene stambenih kvadrata u prvom ovogodišnjem kvartalu bile 5,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Cijene nekretnina u Sloveniji početkom ove godine rasle su brže nego u Hrvatskoj jer slovensko tržište nekretnina manje ovisi o strancima od našeg

Sa stopom rasta cijena nekretnina od 4,6 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, Hrvatska se plasirala negdje u sredinu ljestvice EU-a. Iako smo i početkom ove godine imali rast cijena nekretnina, on ne samo da je bio manji od prosjeka Unije, nego je zaostajao i za rastom u nizu drugih članica, poput susjedne Slovenije, u kojoj su, prema podacima Eurostata, cijene nekretnina u prva tri ovogodišnja mjeseca skočile 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vujović ističe da se stanje na tržištu nekretnina posljednjih mjeseci promijenilo, odnosno da se ubrzala prodaja i kupnja kuća i stanova. Stranci, dodaje, ponovno pokazuju interes za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, posebno u Istri. Osim ukidanja lockdowna, tome u prilog idu i promjene koje je pandemija koronavirusa unijela u način rada i poslovanja.

Ponovno raste potražnja za kućama u Istri

„Kuće na osami u Istri sada jako dobro idu jer mogućnost rada i komunikacije na daljinu vlasniku iz Njemačke ili neke druge zemlje donosi to da se osobno ni ne mora pojavljivati na poslu, nego da za rad koristi suvremene tehnologije, a da za to vrijeme bude u svojoj nekretnini u Hrvatskoj, više stotina kilometara daleko od mjesta prebivališta i radnog mjesta“, poručuje Vujović.

Dodaje i kako je nova runda natječaja preko APN-a ojačala potražnju za nekretninama, posebno u Zagrebu. No, na rast potražnje za nekretninama utječu i drugi faktori, poput niskih kamatnih stopa na stambene kredite ili praktički nepostojećih kamata na štednju, zbog čega mnogi građani u kupnji nekretnina vide oblik očuvanja vrijednosti svog novca.

Iako u budućnosti očekuje nastavak rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj, osim u slučaju da se ne dogode neki veliki šokovi, Vujović je oprezan u davanju prognoza. Na kretanje na tržištu nekretnina, zaključuje naš sugovornik, utjecat će brojni faktori, među kojima je stanje na tržištu rada, kao i uvjeti financiranja.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice