#Vijesti-eu

ŠTO JE EUROPSKI PARLAMENT RADIO U PRVOJ POLOVINI 2018. GODINE?

18

Srpanj

Objavljeno

Do novih izbora za Europski parlament ostalo je manje od godine dana, a kako se radi o izborima koji redovno ne izazivaju adekvatnu pozornost europskih glasača, Europski parlament je već započeo kampanju sa sloganom “Ovaj put glasam” kako bi potaknuo građane na nešto veći interes.

Na službenim mrežnim stranicama Europskog parlamenta zato je objavljen pregled aktivnosti europarlamentaraca u prvoj polovini 2018. godine. Pa krenimo redom s najupečatljivijim aktivnostima… U lipnju su europarlamentarci glasali za smanjenje broja zastupnika u Parlamentu s 751 na 705. Smanjenje je direktna posljedica Brexit-a: 73 mjesta u Parlamentu bit će distribuirana drugim zemljama članicama, dok će 46 mjesta biti sačuvano za buduća proširenja Europske unije.

Migracije su i dalje bolna točka Europske unije. Zastupnici u Europskom parlamentu založili su se za brže razmatranje zahtjeva za azil i za izradu zajedničkog postupka koji bi spriječio tako zvanu “kupnju azila”, odnosno, korupciju u sustavu prihvata azilanata.

Schengen je još jedan prioritet Europskog parlamenta. Zastupnici su pozvali Vijeće da dopusti Rumunjskoj i Bugarskoj ulazak u Schengenski prostor. Europarlamentarci su se izjašnjavali i o cirkularnoj ekonomiji, jedinstvenom digitalnom tržištu, ostvarenju jednakih prava pri online kupovini, zaštiti osobnih podataka, te posebice i o zaštiti okoliša i važnosti smanjenja upotrebe plastike. Zastupnici Europskog parlamenta usvojili novu regulaciju zajedničkog djelovanja po pitanju borbe protiv klimatskih promjena: regulacija postavlja obvezujuće ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova za svaku zemlju Europske unije.

Odgovornost je svakog građana Europske unije da sudjeluje u izborima za Europski parlament – iako nam se europarlamentarci čine udaljenima i nevažnima za pitanja svakodnevnog života i nacionalnog zakonodavstva – politike europskih institucija se neizbježno spuštaju do nacionalnih razina gdje direktno utječu na naše živote. Ako do sada niste – počnite pratiti rad Europskog parlamenta.

Europski parlament zalaže se za pravedniji, efikasniji i sigurniji sustav azila u Europskoj uniji. 

Izvor: Europski parlament

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice