#Vijesti-eu

SRETAN VAM DAN EUROPE

9

Svibanj

Objavljeno

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Na Dan Europe prisjećamo se govora Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova koji je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva. Povijesna „Schumanova deklaracija” ideja je o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, kad izražavamo naše jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.

Institucije EU-a pozivaju na sudjelovanje u brojnim aktivnostima tijekom cijeloga svibnja, kako na internetu, tako i uživo u svim državama članicama EU-a. Godina 2022. u znaku je Europske godine mladih i Konferencije o budućnosti Europe te prilika da mladi i svi ostali građani Europe iznesu svoja mišljenja. Pravo je vrijeme za okupljanje, raspravu o izazovima s kojima se svi suočavamo i stvaranje bolje budućnosti za sve europske građane.

Saznajte što se na ovogodišnji Dan Europe nudi na internetu i uživo diljem Europe!

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice