#Vijesti-eu

SMANJENJE EMISIJA UGLJIČNIH PLINOVA

15

Ožujak

Objavljeno

Europska unija poduzima niz mjera kako bi ostvarila ciljeve smanjenja emisije ugljičnih plinova u različitim sektorima. Europski parlament je prošloga tjedna izvijestio o tim mjerama koje se nastavljaju na obveze iz Pariškog sporazuma. Sporazumom je predviđeno smanjenje emisija za 40% u ispod razina emisija iz 1990. godine, a to bi se trebalo ostvariti do 2030. godine.

Europska komisija je u studenom 2018. predložila dugoročnu strategiju EU-a za postizanje klimatski neutralne ekonomije do 2050. Uoči sastanka Vijeća u svibnju, gdje se očekuje da će čelnici EU-a usvojiti strategiju, Europski parlament je 14. ožujka izglasao rezoluciju sa svojim preporukama.

Zastupnici Europskog parlamenta zalažu se za povećanje sredstava raspoloživih za borbu protiv emisija ugljičnih plinova, i to primjerice putem programa Unije kakav je Horizon Europe. Cilj je Europe smanjiti i industrijske emisije, kao i u sektorima prijevoza, poljoprivrede, građevine i upravljanja otpadom. Važna mjera je i bolje upravljanje šumama koje upijaju 10,9% emisije stakleničkih plinova iz EU svake godine, što je velik potencijal za postizanje glavnih ciljeva. Cilj je stoga spriječiti emisije uzrokovane sječom šuma i obvezati svaku državu članicu da kompenzira izmjene zemljišta bilo boljim upravljanjem ili sadnjom novih šuma.


Izvor:
Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice