#Vijesti-eu

Sastanak čelnika EU, Ukrajine, Moldavije i Gruzije: Unija priprema investicijski paket za tri zemlje

20

Srpanj

Objavljeno

Čelnici Gruzije, Moldavije i Ukrajine, istočnoeuropskih država koje se žele pridružiti EU, sastali su se u ponedjeljak u gruzijskom gradu Batumiju s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, koji je taj samit nazvao “ključnom etapom”.

Te tri bivše sovjetske republike žele se udaljiti iz orbite Moskve, a u svibnju su osnovale diplomatsku platformu, Pridruženu trojku, kako bi koordinirale svoja nastojanja za pridruživanje EU-u, podsjeća Hina. Do sada, međutim, Bruxelles nije nikada obećao tim zemljama pristup Uniji, čemu se Rusija oštro protivi.

“Naš sastanak ovdje s vama je ključni korak”, izjavio je u ponedjeljak Michel na tiskovnoj konferenciji s čelnicima Gruzije, Moldavije i Ukrajine, Salomé Zurabišvili, Maiom Sandu i Volodimirom Zelenskijem.

Spomenuo je “specijalne veze” EU-a i tih triju zemalja i naveo “trenutačni rad na užoj suradnji na pokretanju reformi”. Michel je rekao da se EU zalaže za “investicijski program bez presedana” od 2,3 milijarda eura s potencijalom mobiliziranja do 17 milijarda eura javnih i privatnih ulaganja za tu regiju.

Hina

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice