#Uncategorized

S poljoprivrednicima potpisani novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 6,7 milijuna kuna

1

Srpanj

Objavljeno

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek predstavio je u utorak, 30. lipnja 2020. godine u Stubičkim Toplicama nacrt Strategije poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“, nastale kao rezultat suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke, rada domaćih i stranih stručnjaka te brojnih konzultacije s proizvođačima, znanstvenicima i širom javnošću. Također, dodijeljena su 42 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 6,7 milijuna kuna za dodatne projekte u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava potpisano je 37 ugovora, vrijednosti potpore od 4.128.922,50 kuna, dok su za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, u vrijednosti od 2.430.070,75 kuna potpore potpisana 4 nova ugovora.

Potpisan je i jedan ugovor za tip operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije vrijednosti 148.250,00 kuna.

Ostvarenje definirane vizije razvoja „proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima”, postići će se ostvarenjem četiri zadana strateška cilja:

  • povećanjem produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene
  • jačanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora
  • obnovom ruralnog gospodarstva i unaprjeđenjem uvjeta života u ruralnim područjima
  • poticanjem inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je nacrte razvojnih strategija hrvatske poljoprivrede i akvakulture u Vukovaru, Opuzenu, Splitu, Osijeku, Poreču, Varaždinu, Bjelovaru te Stubičkim Toplicama.

Izvor: Program RURALNOG RAZVOJA

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice