#Vijesti-eu

RIJEKA I GALWAY EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE 2020.

21

Siječanj

Objavljeno

Od početka 2020. godine Rijeka i Galway su na godinu dana preuzeli titulu europskih prijestolnica kulture. Osnovna ideja ovog projekta je povezivanje europskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe. Gradovi nositelji titule imaju priliku pokazati svoja mjesta, običaje i događaje kojima se ponose. Rijeka je prvi hrvatski grad s titulom europske prijestolnice kulture, a moto koji će pratiti ovaj program je  “Luka različitosti”.

U ovoj godini Rijeka planira graditi i otvarati nove zgrade i objekte kulture sufinancirane sredstvima EU fondova te provesti više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događanja, u čijem stvaranju sudjeluje preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Europe i svijeta. Ovom titulom će moći u potpunosti iskoristiti potencijal kulture da obogate živote i zajednice.

Kulturni program Europi predstavlja Rijeku i njezine specifičnosti te istodobno  u središte pozornosti postavlja aktualna europska kulturno društvena pitanja. Tri glavne programske teme su: voda, rad i migracije kao simboli ispreplitanja identiteta Rijeke i suvremene Europe.

Promicanje kulture ima brojne pozitivne učinke na društvo u pogledu socijalne uključenosti, integracije i gospodarskog rasta.  Omogućuje ljudima da steknu nova iskustva i vještine te sudjeluju u razvoju društava kako bi postala poštenija i uključivija.

“Uspješna prijestolnica kulture uključiva je i važna svojim građanima. Otvorena je svijetu te pokazuje spremnost Unije da promiče kulturu kao pokretač mira i uzajamnog razumijevanja diljem svijeta, pri čemu svojoj regiji donosi dugotrajne socioekonomske koristi. Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu.” izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel.

Izvor: https://ec.europa.eu/

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice