#Vijesti-eu

Republici Hrvatskoj isplaćeno 49,94 milijardi kuna iz fondova Europske unije

21

Listopad

Objavljeno

Na 80. sjednici Vlade RH izneseno je Izvješće o stanju iskorištenosti ESI fondova u Republici Hrvatskoj. Izvješće se odnosi na razdoblje 2014. – 2020. u kojem je Republika Hrvatska iz europskih strukturnih i investicijskih fondova imala na raspolaganju 10,73 milijardi eura, odnosno 81, 56 milijardi kuna.

Gledajući podatke do listopada 2021. godine, iz Izvješća je vidljivo da je ugovoreno projekata u vrijednosti od 100,22 milijardi kuna što čini 122,88% dodijeljenih sredstava. Nadalje, isplaćeno je 49,94 milijardi kuna što u postotku čini 61,24% dodijeljenih sredstava.

Najbolji postotak ugovorenih sredstava bilježi Operativni program Konkurentnost i kohezija (132,04%), a najbolji postotak isplaćenih sredstava ima Program ruralnog razvoja (78,06%). Gledajući razliku između uplaćenih sredstava iz proračuna Europske unije u proračun Republike Hrvatske te sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU za razdoblje od 2013. godine do listopada 2021., Hrvatska je u plusu 44,02 milijarde kuna.

Za više informacija posjetite poveznicu.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. AVELANT je osnivač  i vlasnik Učilišta EU PROJEKTI, prvog hrvatskog i regionalnog učilišta o fondovima EU. Trebate li konzultantske usluge, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice