#Vijesti-eu

REBALANS PRORAČUNA OTKRIVA SPORIJU APSORPCIJU SREDSTAVA EU NO ŠTO JE PLANIRANO

12

Studeni

Objavljeno

U članku hrvatske podružnica vodeće medijske mreže za Europu – Euractiva – zaključeno je kako je jedna od najvećih žrtava rebalansa ovogodišnjeg proračuna apsorpcija sredstava iz fondova EU. Rebalans proračuna, kojega je Vlada na sjednici u petak 9. studenoga 2018. godine poslala u saborsku proceduru, korigira iznos kojega ćemo u ovoj godini povući iz europskih fondova za gotovo 2,7 milijardi kuna.

Planirani iznos bio je 13,6 milijardi kuna, no prijedlogom rebalansa taj iznos pada na nešto više od 10,9 milijardi kuna, piše Euractiv. Ministarstvo financija obrazloženje za ovo smanjenje pronalazi u sintagmi “izmijenjene dinamike povlačenja sredstava iz fondova EU”. Pozivi na dostavu projektnih prijedloga se odvijaju suviše sporo, odnosno, dinamika samih raspisa poziva nije zadovoljavajuća, a tek nakon što se poziv raspiše slijedi upitno dugačak proces provjere prihvatljivosti prijavitelja, aktivnosti i ukupne evaluacije pristiglih projektnih prijava.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Euractivu je pojasnilo da nemamo razloga za nezadovoljstvo: “Dosad smo ugovorili oko 55 posto cjelokupne alokacije za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, koja iznosi gotovo 10,7 milijardi eura, a na početku našeg mandata udio ugovorenih sredstava iznosio je samo 9 posto. Nastavimo li ovom dinamikom, vjerujemo da ćemo do kraja mandata uspjeti iskoristiti cjelokupnu alokaciju”.

Oporba, naravno, podsjeća da ugovorenost nije jedini relevantan pokazatelj za procjenjivanje našega uspjeha u povlačenju sredstava, stoga je Branko Grčić izjavio: “Provedba projekata koji se financiraju iz fondova EU je slaba i zato smo sada na samo 14 posto isplaćenih sredstava od ukupno alociranih oko 10,7 milijardi eura. To je stvarna apsorpcija, a ne ugovoreni projekti, jer ugovoriti je jedno, a povući novac drugo. Između ugovaranja i povlačenja još je puno posla”.

Na slabo hrvatsko korištenje novca iz fondova EU upozorili su i iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) čije prognoze kažu da će nam gospodarstvo rasti po stopi ispod 3 posto, ali samo ako se ubrza povlačenje novca iz EU fondova, a upozoravaju i na hrvatsku demografsku katastrofu.

Izvor: Euractiv

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice