#Vijesti-eu

RADNI PROGRAM EUROPSKE KOMISIJE ZA 2019. GODINU: ISPUNJAVANJE ONOGA ŠTO JE OBEĆANO I PRIPREME ZA BUDUĆNOST

24

Listopad

Objavljeno

Europska komisija je 23. listopada 2018. godine u Strasbourgu predstavila radni program za 2019. godinu. Godišnji radni programi obuhvaćaju listu akcija i inicijativa za godinu koja slijedi, s ciljem informiranja javnosti i ostalih institucija sa zakonodavnim ovlastima – Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. U radnom programu za 2019. godinu pod nazivom “Ispunimo ono što smo obećali i pripremimo se za budućnost”, Komisija je predstavila 10 inicijativa u okviru kojih traži usvajanje zakonskih prijedloga.

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, je rekao: “Pozivam Europski parlament i Vijeće Europske unije da usvoje zakonske prijedloge koje je Komisija predstavila u protekle 4 godine. Građanima nije stalo do prijedloga, nego do zakona na snazi koji im daju prava. Nema bolje poruke glasačima koji će izaći na izbore sljedeće godine od toga da dokažemo da Unija donosi konkretne i opipljive rezultate za sve građane”.

Više nego ikada Europa treba pokazati da je Unija ujedinjena, jaka i demokratska i da jedino zajedničkim snagama možemo donijeti rješenja za brojne izazove kako bismo štitili, osnažili i obranili naše građane – napominje se u radnom programu.

Ispod donosimo svih 10 inicijativa Europske komisije, uz objašnjenja u kom smjeru se kreću zakonodavni prijedlozi Komisije.

1. Novi poticaj za poslove, rast i investicije

Komisija napominje kako javni novac ima svoju značajnu ulogu u poticanju pravog tipa ulaganja koje će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta. Međutim, tvrtke su te koje ta radna mjesta uistinu stvaranu. Set zakonskih rješenja Komisije tiče se daljnjeg iskorištavanja raspoloživih resursa, poticanja ulaganja, posebice kroz novi program InvestEU.

2. Povezanost Jedinstvenog digitalnog tržišta

Od 30 zakonodavnih inicijativa koje je Komisija iznjedrila za ovo područje, 18 ih je usvojeno i potvrđeno. Komisija smatra da je potrebno usvojiti i ostale prijedloge, uključujući prijedloge zakonodavnog uređenja autorskih prava, ePrivatnosti i ugovornih prava. Komisija će pripremiti preporuku za uspostavljanje formata za razmjenu europskih elektroničkih zdravstvenih evidencija kako bi se olakšala razmjena podataka o pacijentima među državama članicama. To je osnovni preduvjet za procese digitalizacije zdravstvenih usluga, smatra Komisija.

3. Otporna energetska Unija s u budućnost uperenom politikom o klimatskim promjenama

Komisija smatra da je neophodno da zakonodavstvo EU postigne dogovor o zajedničkih pravilima za plinovode koji ulaze u europsko tržište plina i električne energije. Time će se poboljšati funkcioniranje unutarnjeg energetskog tržišta, kao što će se i poboljšati solidarnost između država članica. Komisija se pita jesu li napreci po pitanju klimatskih promjena dovoljni, zbog čega će u prosincu ove godine predstaviti strateški dokument za dugoročno smanjenje emisije stakleničkih plinova.

4. Dublje i pravednije unutarnje tržište s jačanjem industrijske baze

Komisija zagovara postizanje konsenzusa oko zajedničke konsolidirane porezne osnovice i za pravedno i učinkovito oporezivanje digitalnog gospodarstva kako bi sve tvrtke plaćale adekvatan udio poreza na temelju onoga što u stvarnosti i zarađuju. Također je vrijeme da se postigne dogovor o pravednom i učinkovitom oporezivanju dodane vrijednosti, kako bi se pojednostavio sustav za male poduzetnike, kako bi se suzbile prijevare i kako bi se modernizirao sustav.

5. Dublja i pravednija ekonomska i monetarna unija

Komisija želi isporučiti prijedloge i smjernice za produbljivanje ekonomske i monetarne unije, s posebnim naglaskom na financijske instrumente predložene u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine. To će poslužiti osiguravanju veće makroekonomske otpornosti, provedbi strukturnih refomir i jačanje procesa konvergencije.

6. Uravnotežena i progresivna trgovinska politika koja će iskoristiti mogućnosti koje pruža globalizacija

Komisija naglašava kako Europska unija može biti zadovoljna trgovinskim odnosima u kojima sudjeluje, ali da ne smije biti naivna. Važno je da se zakonodavci Europske unije brzo slože oko Komisijina prijedloga za projekciju izravnih stranih ulaganja kako bi se pratili i spriječili pokušaji inozemnog preuzimanja europskih udjela na tržištu Europske unije. Komisija želi spriječiti diskriminaciju tvrtki iz Europske unije u javnim nabavama trećih zemalja, a želi i da se trgovina ne koristi za distribuciju robe koja se može upotrijebiti za kršenje osnovnih ljudskih prava.

7. Područje pravde i temeljnih prava koja se temelje na uzajamnom povjerenju

Komisija prepoznaje nužnost brže reakcije na prirodne katastrofe na području Europske unije, stoga traži prihvaćanje vlastita prijedloga o mehanizmu civilne zaštite Europske unije (rescEU). Pridržavanje vladavine prava važno je za demokraciju i zaštitu temeljnih ljudskih prava u državama članicama. Komisija izražava zabrinutost oko vladavine prava u pojedinim državama članicama, i smatra da sve države članice moraju činiti više.

8. Prema novoj migracijskoj politici

Vjerodostojna migracijska politika znači da građani budu zaštićeni, da se učinkovito upravlja vanjskim granicama i da Europa pruža pomoć onima koji su u potrebi, a vraća ili odvraća one koji to nisu. Komisija stoga želi standardizirati postupanja prema migracijama koje su osnovane. Komisija inzistira i na brzom dogovoru oko uspostave stalnog tijela 10 tisuća graničnih policajaca kako bi se ojačale obrambene i granične ovlasti na terenu.

9. Jači globalni akter

Komisija će nastaviti raditi na poboljšanju i podizanju učinkovitosti sustava donošenja odluka o vanjskoj i sigurnosnoj politici u EU. Također će nastaviti raditi na globalnim strategijama koje se tiču Indije, Latinske Amerike i središnje Azije. Velike programe Komisija planira u Africi, kojoj, smatra Komisija, ne treba dobročinitelj, nego jak i pouzdan partner. Provedba politike u susjedstvu – na istoku i na jugu – Komisija i dalje drži ključnim prioritetima. Komisija će procijeniti i usvojiti mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine da postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

10. Unija demokratske promjene

Komisija želi štititi naše zajedničke demokratske vrijednosti i jamčiti da će se predstojeći izbori za Europski parlament održati na slobodan i pravedan način. Komisija predlaže zaštitu demokratskih izbornih procesa od manipulacija, posebice onih koji dolaze od strane trećih zemalja ili iz sfere privatnih interesa. Komisija ima i prijedlog sankcioniranja političkih stranaka koje krše osobne podatke u svrhu namjernog utjecaja na ishod izbora.

Komisija niti ovaj puta nije zaboravila spomenuti samit u Sibiu, koji će se održati 9. svibnja 2019. godine. Naime, Komisija želi da se tada donese konsenzus oko Višegodišnjeg financijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine. Šest tjedana nakon brexita i dva tjedna prije izbora za Europski parlament – ovaj će samit zasigurno imati veliku važnost u krojenju budućnosti Europske unije.

Za sam kraj, Komisija poručuje: “Program rada Komisije za 2019. godinu donosi jasan i usredotočen dnevni red kako bi se dovršio posao kojega smo započeli na samom početku mandata.”

Radni program u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice