#Vijesti-eu

Prvi ugovori za sufinanciranje obnove kuća

28

Rujan

Objavljeno

Iz Fonda su 23. rujan 2020. godine poslani prvi ugovori o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća prijaviteljima čiji su zahtjevi udovoljili uvjetima Javnog poziva.Građani će tako, ovisno o mjerama koje će provesti u sklopu energetske obnove svojih kuća, dobiti do 60% sufinanciranja, odnosno maksimalnih 204 tisuće kuna.

Iz Fonda su danas poslani prvi ugovori o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća prijaviteljima čiji su zahtjevi udovoljili uvjetima Javnog poziva.

Građani će tako, ovisno o mjerama koje će provesti u sklopu energetske obnove svojih kuća, dobiti do 60% sufinanciranja, odnosno maksimalnih 204 tisuće kuna. Za obnovu su prijavljene kuće uglavnom energetskog razreda E i lošijeg, što znači da nisu energetski učinkovite i gube jako puno energije za grijanje. Od prijavljenih mjera energetske obnove, najviše su se tražila sredstva za toplinsku izolaciju vanjskih zidova, rekonstrukciju krova te zamjenu stolarije. Uz to, kao dodatna mjera sufinancirali su se i sustavi grijanja odnosno postavljanje fotonaponskih panela.

Podsjećamo da je na Javni poziv Fonda zaprimljeno 7.386 zahtjeva iz svih krajeva Hrvatske, a ponajviše ih je s područja Osječko-baranjske županije, Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije.

U ovoj godini Fond je za program namijenjen građanima osigurao 211 milijun kuna, a uz je osigurano i 32 milijuna kuna za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva, za koje je Javni poziv još otvoren.

Nastavak ovih programa očekuje se i u sljedećoj godini te bi novi javni pozivi trebali biti objavljeni već u prvom tromjesečju 2021..

Izvor: Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice