#Vijesti-eu

Prijedlog Deklaracije o digitalnim pravima i načelima EU

28

Siječanj

Objavljeno

Europska Komisija je Vijeću i Parlamentu podnijela prijedlog za potpisivanje Deklaracije o digitalnim pravima i načelima koja će usmjeravati digitalnu transformaciju u EU-u. Nacrt deklaracije bi trebao biti jasno polazište za digitalnu transformaciju kakvu Europa promiče i brani. Usto će oblikovateljima politika i poduzećima služiti kao smjernice za rad s novim tehnologijama. Prava i slobode obuhvaćene pravnim okvirom EU-a i europske vrijednosti izražene tim načelima trebali bi se jednako poštovati na internetu kao i izvan njega. Nakon zajedničkog potpisivanja tom će se deklaracijom postaviti temelji pristupa digitalnoj transformaciji koji će EU promicati u svijetu.

Nacrtom deklaracije obuhvaćena su ključna prava i načela kao što su digitalna transformacija u službi čovjeka, podupiranje solidarnosti i uključenosti, sloboda izbora na internetu, poticanje sudjelovanja u digitalnom javnom prostoru, povećanje sigurnosti i zaštite te jačanje položaja pojedinaca i promicanje održivosti digitalne budućnosti.

Ta bi prava i načela trebala biti sastavni dio svakodnevnice europskih građana: brza digitalna povezivost po pristupačnim cijenama svugdje i za sve, dobro opremljene učionice i nastavnici s digitalnim vještinama, neometan pristup javnim uslugama, sigurno digitalno okruženje za djecu, isključivanje nakon radnog vremena, pristup lako razumljivim informacijama o utjecaju naših digitalnih proizvoda na okoliš i kontrola nad upotrebom i dijeljenjem njihovih osobnih podataka.

Komisija je provela i otvoreno javno savjetovanje koje je pokazalo da postoji široka potpora javnosti za europska digitalna načela – 80 % europskih građana smatra da bi bilo korisno da Europska unija definira i promiče zajedničku europsku viziju digitalnih prava i načela.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice