#Vijesti-eu

Prekogranična suradnja: 30 godina Interrega

19

Veljača

Objavljeno

Interreg, poznat i kao Europska teritorijalna suradnja (ETS), slavi 30. godišnjicu postojanja. Interreg je program kohezijske politike koji promiče gospodarski, socijalni i teritorijalni razvoj Europske Unije i temelji se na tri područja:

  • Prekograničnoj suradnji (Interreg A)­ – podržava suradnju između regija NUTS III ( NUTS je hijerarhijski sustav za podjelu ekonomskog teritorija EU i Ujedinjenog Kraljevstva u svrhu prikupljanje, razvoj i usklađivanje europske regionalne statistike, NUTS 3 je oznaka za male regije za specifičnu dijagnozu) iz najmanje dviju različitih država članica koje leže izravno na granicama ili susjednim zemljama. Njegov je cilj boriti se sa zajedničkim izazovima koji su zajednički identificirani u pograničnim regijama i iskoristiti neiskorišteni potencijal rasta u pograničnim područjima, istodobno poboljšavajući proces suradnje u svrhu cjelokupnog skladnog razvoja Unije.·
  • Transnacionalna suradnja (Interreg B) – uključuje regije iz nekoliko zemalja EU-a koje tvore veća područja. Njegov je cilj promovirati bolju suradnju i regionalni razvoj unutar Unije zajedničkim pristupom rješavanju zajedničkih problema. Interreg B podržava širok raspon projektnih ulaganja koja se odnose na inovacije, okruženje, dostupnost, telekomunikacije, urbani razvoj itd. Transnacionalni programi dodaju važnu dodatnu europsku dimenziju regionalnom razvoju, razvijenu iz analize na europskoj razini, vodeći do dogovorenih prioriteta i koordinirani strateški odgovor.
  • Međunarodna suradnja (Interreg C) – djeluje na paneuropskoj razini i pokriva sve države članice EU i još mnogo toga. Izgrađuje mreže za razvijanje dobrih praksi i promiče razmjenu i prijenos iskustava uspješnih regija. To pokazuje što regije dobro rade, u korist onih koji još uvijek ulažu.

U povodu te proslave, povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je:

Interreg je program koji mi je vrlo drag. Kao jedinstveni instrument suradnje, uz potporu kohezijskog financiranja, Interreg regijama i zemljama omogućuje suradnju u rješavanju zajedničkih izazova. Projekti u okviru Interrega konkretni su dokazi da granice ne moraju biti prepreke, već mogu biti prilika za rast i uspješnu suradnju. Zahvaljujući brojnim projektima koje podupiru EU i Interreg u zadnjih 30 godina više od 170 milijuna Europljana koji žive u pograničnim regijama međusobno se zbližilo, njihovi su životi postali bolji i otvorene su nove mogućnosti za suradnju.

Proslava 30. godišnjice Interrega odvija se u ključnom razdoblju povijesti EU-a. Budući da se suočavamo s ozbiljnim globalnim i lokalnim izazovima, moramo ponovno steći povjerenje građana i ostvariti rezultate. Interreg već 30 godina djeluje s ciljem da nitko ne bude zapostavljen i da, korak po korak, izgradi Europu. Namjeravamo nastaviti s tom misijom, ali i iskoristiti ovu proslavu kako bismo preispitali i ponovno, iz novog ugla, razmotrili ono što smatramo temeljnom vrijednošću u Europskoj uniji: duh suradnje, koji se rađa iz čvrstog uvjerenja da smo zajedno jači.

Izvor: https://ec.europa.eu/

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice