#Vijesti-eu

Pregovori o kohezijskoj politici nakon 2020. godine

18

Svibanj

Objavljeno

 

Hrvatska u ovoj financijskoj perspektivi prvi puta od početka ravnopravno sudjeluje u procesu pregovora oko usvajanja Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021. – 2027.

Europska komisija je, podsjećamo, 2. svibnja 2018.g. predstavila svoj prijedlog “Suvremenog proračuna za Uniju koja štiti, osnažuje i brani”.

Najveći “gubitnici” Komisijina prijedloga proračuna su i financijski “najteže” i po mnogo čemu ključne politike Europske unije: Zajednička poljoprivredna politika i kohezijska politika. Hrvatska je 15. svibnja 2018.g. u Bruxellesu predstavila svoje stajalište o najavljenom smanjenju financijske omotnice za kohezijsku politiku nakon 2020.g. pred Europskim odborom regija. Osim ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u predstavljanju stajališta Hrvatske sudjelovali su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu – Dubravka Šuica, Tonino Picula i Davor Škrlec te voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, Nikola Dobroslavić.

Unatoč istaknutoj važnosti kohezijske politike za Republiku Hrvatsku, u kojoj udio te iste politike u javnim ulaganjima od 2015. do 2017. godine iznosi 80%, zabrinjavajuće su popustljive poruke iz stajališta Hrvatske prema kojima “trebamo biti svjesni da očuvanje dosadašnje razine financiranja zahtijeva određene ustupke” ili poruke “da svi ne možemo dobiti sve”. Je li ovakav stav pogodan za pregovore koji su tek otpočeli ili bi Hrvatska trebala snažnije zagovarati zaštitu kohezijske politike?

Puno čvršći odgovor ove najave pružio je paneuropski Savez za koheziju #CohesionAlliance – koalicija onih koji vjeruju da kohezijska politika EU-a mora i dalje biti jedan od stupova na kojima počiva budućnost EU-a. Savez zahtijeva da se u okviru proračuna EU-a nakon 2020. ojača kohezijska politika te da se poveća njezina djelotvornost, vidljivost i dostupnost u svim regijama u Europskoj uniji. Smanjenje ulaganja u kohezijsku politiku, tvrdi Savez, oslabjet će europsku budućnost i produbiti podjele – političke i socioekonomske. “Kohezijska politika je najopipljivija ekspresija europske solidarnosti” tvrdi član Europskog odbora regija, Mieczysław Struk, najavljujući mračnu budućnost Europe ukoliko se kohezijska politika fragmentira i centralizira.

Podsjećamo, smanjenje proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku i kohezijsku politiku posljedica je pokušaja balansiranja proračuna Europske unije nakon Brexita, ali i povećanja izdvajanja za sigurnosne izazove – Europska komisija predlaže veća izdvajanja za pitanje migracija, za upravljanje i zaštitu granica te za sigurnost.

factsheet

 

Zajednička poljoprivredna politika i kohezijska politika najveći su gubitnici prijedloga proračuna Europske komisije. Komisija najveća povećanja proračuna predlaže za mlade te za migracije i obranu i zaštitu granica. Značajno je i povećanje za pitanja sigurnosti. Izvor grafike: Europska komisija.

Izvor: MRRFEU i Europski odbor regija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice