#Vijesti-eu

Predstavljeni predstojeći javni pozivi i natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

16

Prosinac

Objavljeno

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je predstojeće javne pozive i natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim je osigurano 110,5 milijuna kuna za jedinice lokalne samouprave i poduzeća.

Na konferenciji za medije, održane 15. prosinca 2021. godine, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda Siniša Kukić predstavili su detalje programa koji će se financirati sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i ovogodišnje rezultate Fonda. Navedenim sredstvima financirat će se energetska obnova kulturne baštine i projekti razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga („smart city“) te mjere za smanjenje emisija iz prometa.

„Važno nam je djelovati tamo gdje su mjere provedbe tranzicije najpotrebnije i financijski pomoći građanima, lokalnim zajednicama i poduzetništvu da svoje domove učine ugodnijim i zdravijim za život, lokalne zajednice čišćim i suvremenijim, a poduzetnicima omogućimo konkurentniji nastup na tržištu. U budućnosti će programi i mjere koje potičemo biti još sveobuhvatniji i korisnici će imati priliku obnoviti kuće, zgrade, instalirati fotonaponske elektrane, ugraditi dizalice topline, koristiti učinkovitije uređaje i opremu, potaknuti ćemo razvoj električnih punionica i nabavu električnih vozila i niz drugih programa, a sve u cilju da do 2030. godine smanjimo uvoz energije i zamijenimo dio fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije“, rekao je ministar Ćorić, te naglasio da su svi programi koje provode Ministarstvo i Fond u potpunosti usklađeni s Europskim zelenim planom i ostvarivanjem naših nacionalnih ciljeva uštede energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova.

U 2021. godini Fond je osigurao ukupno 850 milijuna kuna za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Isto tako, uzimajući potrebe jedinica lokalne samouprave i gospodarstva osmišljeni su i neki novi pozivi koji su predstavljeni ja jučerašnjoj konferenciji za medije. Između ostalog, sufinancirat će se komunalna vozila i plovila na alternativna goriva, filteri za pročišćavanje zraka u javnom prijevozu, te energetski učinkovite gume za autoprijevoznike.

„I ove je godine najviše sredstava osigurano za energetsku obnovu obiteljskih kuća, čak 390 milijuna kuna. Za taj program ujedno vlada i najveći interes javnosti pa smo zaprimili čak 8.495 zahtjeva građana, podjednako iz svih krajeva Hrvatske. Zatraženo je sufinanciranje za više od 16.000 mjera energetske učinkovitosti, od toplinske izolacije i zamjene stolarije, pa do sustava za korištenje obnovljivih izvora energije“, kazao je direktor Kukuć te dodao kako su programi Fonda u skladu s donesenim nacionalnim strategijama i planovima, a pritom obuhvaćaju široki krug korisnika.

Uz obnove kuća, ove je godine proveden niz uspješnih poziva poput sufinanciranja nabave energetski učinkovitih vozila, komunalne opreme, sanaciju divljih odlagališta, izgradnju reciklažnih dvorišta, kao i projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u zaštićenim dijelovima prirode. Uz to, poticala se izrada programa i akcijskih planova za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama od strane jedinica lokalnih samouprava, a dovršen je i projekt nabave spremnika kojim bi se trebalo osigurati daljnji porast stope odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

U godini koja slijedi očekuju se ambiciozni ciljevi u kontekstu energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se zelena tranzicija maksimalno ubrzala.

Izvor: MINGOR

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice