#Vijesti-eu

Predstavljen status programiranja Programa za financijsku perspektivu 2021.-2027.

8

Veljača

Objavljeno

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljen je status programiranja Programa konkurentnost i kohezija, Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. kao i Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.

U programskom procesu je kroz radne skupine u 4 ciklusa sudjelovalo ukupno 800 sudionika te više od 90 institucija te je održan 41 operativni sastanak s predstavnicima Europske komisije. Osim toga, održano je i 15 ministarskih sastanaka te čak 118 sastanaka na razini nositelja izrade sadržaja, a u svrhu informiranja javnosti o istome je održano 48 informativnih događanja.

Kao strateški okvir za provedbu Kohezijske politike, Europska komisija je zadala 5 ciljeva, a to su pametnija Europa, Zelenija Europa, Povezanija Europa, Europa s istaknutijom socijalnom komponentom te Europa bliže građanima.

Za programe Kohezijske politike alocirano je ukupno 8,6 milijardi eura, od čega će 4,74 milijarde eura biti alocirano u Programu Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., 1,98 milijardi eura u Programu Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. te 1,86 milijardi eura u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa.

Tijekom listopada i studenog 2021. godine odrađene su konzultacije s Europskom komisijom te dostavljeni dokumente. Sada prethodi provedba e-Savjetovanja kao i dostava komentara Europskoj komisiji nakon čega slijede konačni pregovori s Europskom komisijom te konačno usvajanje programa na sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Ministrica Tramišak naglašava kako proces programiranja ide svojim tijekom i u skladu s procedurama te da vjeruje kako će u drugoj polovici godine biti raspisani i prvi javni pozivi iz novih programa. „Na raspolaganju nam stoji izdašnih 9 milijardi eura bespovratnih EU sredstava za Kohezijsku politiku što znači puno novih prilika, ali i izazova koje vjerujem da ćemo zajednički savladati te iskoristiti svaki cent za provedbu kvalitetnih projekata koji će podići kvalitetu života svih naših građana“, zaključila je ministrica Tramišak.
Podsjetimo kako je u okviru prethodnog financijskog razdoblja 2014.-2020. od ukupno 81,56 milijardi kuna koje su nam bile na raspolaganju,  ugovoreno projekata u vrijednosti od 101,12 milijardi kuna što je skoro 124%,  isplaćeno je 53,6 milijardi kuna, odnosno 65,72 % dodijeljenih sredstava, a ovjereno 45,36 milijardi kuna, odnosno 55,61 %.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice