#Savjeti

POZNAJEMO LI ZAKONODAVNI OKVIR VAŽAN ZA KORIŠTENJE EU SREDSTAVA?

20

Lipanj

Objavljeno

Ovo pitanje je jedno od najvažnijih pitanja postavljenih na konferenciji “Prepreke i izazovi u korištenju EU fondova u Republici Hrvatskoj do kraja financijskog razdoblja – Kako se izboriti s nepravilnostima i financijskim korekcijama?”. Postavila ga je gospođa Ivana Rukavina Halilagić, konzultantica tvrtke EU PROJEKTI specijalizirana za provedbu projekata i postupaka javne nabave.

Kako izbjeći nepravilnosti i financijske korekcije?

Gospođa Rukavina Halilagić održala je predavanje pod nazivom “Nepravilnosti u provedbi EU projekata” predstavivši europski i nacionalni pravni okvir koji određuje nepravilnosti i financijske korekcije u provedbi EU projekata. Često možemo čuti da su korisnici ti koji ne razumiju pravila koja nas obvezuju pri korištenju EU sredstava, ali gospođa Rukavina Halilagić dovela je u pitanje i stručnih kapaciteta zaposlenih u tijelima sustava upravljanja i kontrole ESI fondovima. Samo tako se u praksi može dogoditi situacija da dva tijela daju različita mišljenja korisnicima, primjerice, procjenjujući zakonitost postupaka javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi (NN 120/2016). I korisnici i zaposlenici u tijelima sustava moraju još puno učiti, zbog čega donosimo popis savjeta gospođe Rukavine Halilagić koji vam mogu služiti kao kontrolna lista u provedbi projekata, kako biste izbjegli nepravilnosti i financijske ispravke:

– prilikom pripreme i provedbe projekata detektirati rizike – identificirati rizične situacije u kojima je moguće dobiti korekciju.

– pripaziti na načela javne nabave – načelo slobode kretanja robe, načelo slobode poslovnog nastana, načelo slobode pružanja usluga, načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo uzajamnog priznavanja, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti. Naime, procjena o poštivanju tih načela, koje provode tijela u sustavima upravljanja i kontrole ESIF-a, često se temelji na subjektivnom dojmu.

– dostavljati dokumentaciju javne nabave na ex-ante kontrolu pripadajućem Posredničkom tijelu razine 2 kada god je to moguće.

– angažirati iskusne stručnjake koji su upoznati s praksom tijela u sustavima upravljanja i kontrole ESIF-a.

– u slučaju sumnje na nepravilnost, uvijek dostaviti argumentirani odgovor.

– razmjena iskustava i najbolje prakse između svih dionika u sustavu EU fondova.

– pojednostaviti procedure i pravila.

Cjelokupno predavanje možete pogledati na ovoj poveznici. Power Point prezentaciji gospođe Rukavine Halilagić možete pristupiti putem ove poveznice.

Kako olakšati poziciju korisnika EU sredstava?

Kako olakšati poziciju korisnika EU sredstava bilo je centralno pitanje panel diskusije pod nazivom nazivom “Kako izbjeći nepravilnosti i može li sustav primjerenije reagirati prema korisnicima?”. U diskusiji su govorili gospodin Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), gospođa Antonija Ćurić, viša revizorica Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA), gospođa Martina Jaranović iz RSM revizije, gospodin Milan Laković iz Odvodnje Poreča d.o.o. te gospođa Ariana Vela, vlasnica tvrtke EU PROJEKTI. Panel je moderirao gospodin Daniel Mondekar.

Gospodin Petric izjavio je da nepravilnosti najčešće izviru iz dokumentacije za nadmetanje u javnoj nabavi. “Provedba projekta je jednostavna: postoje aktivnosti i jasna pravila oko provedbe i izvještavanja o tim aktivnostima. Našim korisnicima je problem proces planiranja, u kojem se mogu prevenirati gotovo sve nepravilnosti” izjavio je Petric.

Gospođa Jaranović, koja je govorila iz perspektive korisnika, nije se složila s gore navedenim… “Poduzetnici ne žele prevariti sustav, oni uistinu žele dobiti najbolje robe, usluge i radove za najmanju cijenu, oni žele provesti javnu nabavu sukladno zakonu, ali pravila javne nabave, načela javne nabave – njima su apstraktna. Pitanje je koliko ih razumiju, pitanje je koliko su vični i dokumentaciji čitavoga procesa”.

Gospođa Ćurić osvrnula se na zahtjeve za pojednostavljivanjem procesa javne nabave: “Nisam za takva pojednostavljenja koja će dovesti korisnike u još veće dileme. Puno je bolje imati taksativno popisana sva pravila kojih se onda trebaju držati i korisnici i tijela u sustavima upravljanja i kontrole.”

Gospođa Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije napomenula je da je bolje da se korigiramo sami, nego da nas korigira Komisija kako ne bi došlo do suspenzije sredstava koja Hrvat-ska ima raspolaganju. “Edukacija je jedini način na koji možemo staviti korisnike u bolji položaj” izjavio je gospodin Vrbanec i dodao da su konzultanti jako važan dio u sustavu iskorištavanja EU sredstava koji igraju ključnu ulogu u osiguravanju uspješnosti svakog projekta.

Čitavu panel raspravu pogledajte na ovoj poveznici.

Stotinu i pedeset sudionika šeste godišnje konferencije

Šesta godišnja konferencija je održana 12. lipnja 2018. godine u organizaciji tvrtke EU PROJEKTI, Učilišta EU PROJEKTI, Instituta za razvoj poduzetništva i europske projekte – IRPEU, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Privredne banka Zagreb d.d. Na konferenciji je sudjelovalo 150 osoba iz stručne i zainteresirane javnosti, a konferenciju je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt “E-impulsom do bolje iskorištenosti EU fondova u Republici Hrvatskoj”.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice