#Vijesti-eu

Još jedan uspjeh AVELANT-a: Projektu sanacije odlagališta Karepovac dodijeljeno skoro 115 milijuna kuna iz EU fondova!

26

Listopad

Objavljeno

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac. Ukupna vrijednost projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac je 289 milijuna kuna, a u petak potpisanim ugovorom osigurano je sufinanciranje EU sredstvima u iznosu od 114,8 milijuna kuna. ovo je još jedan uspjeh našeg trgovačkog društva – AVELANT, koje je izradilo cjelokupnu projktnu prijavu i pratilo Grad Split kroz cijeli postupak dodjele bespovratnih sredstava, uključujući i ugovaranje!

Opći cilj projekta je povećati kvalitetu života na području Grada Splita sa smanjenim štetnim utjecajem na okoliš i ljudsko zdravlje, a specifični cilj je razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostalog miješanog otpada te zbrinjavanje preostalog otpada na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom do otvaranja CGO Lećavica.

Projekte aktivnosti su podjeljene na pakete, a ti paketi pak na faze.

Paket A Faza 1: obuhvaća radove preoblikovanja postojećeg otpada do definiranih kvota te prekrivanje izravnavajućim slojem mješovitog materijala; izgradnju novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture.

Paket A Faza 2: obuhvaća izgradnju zgrade za zaposlenike i asfaltiranog platoa oko zgrade s parkiralištem, izgradnju hidrantske mreže, sustava opskrbe vodom i odvodnje, rasvjetu te krajobrazno uređenje.

Paket A Faza 3: obuhvaća radove zatvaranja i konačnog prekrivanja postojećeg presloženog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju sustava aktivnog otplinjavanja te krajobraznu sanaciju prekrivenog dijela odlagališta i područja obuhvata zahtjeva.

Paket A Faza 4: obuhvaća radove zatvaranja i konačno prekrivanje otpada, kao i krajobraznu sanacija prekrivenog odlagališta i cjelokupnog područja obuhvata.

Paket B Faza 1: obuhvaća izgradnju plinske baklje, a koja se izvodi u sklopu izvedbe plinske stanice kao osnovni sigurnosni dio za zbrinjavanje prikupljenog plina spaljivanjem.

Paket B Faza 2: obuhvaća izgradnju plinskog postrojenja za proizvodnju električne energije.

Paket C: obuhvaća nabavu uređaja za pročišćavanje procjednih voda nakon provedenog monitoringa sastava procjednih voda.

Ministar Ćorić je podsjetio kako je krajem 2017. godine bila velika kriza gospodarenja otpadom na području Splita te je poručio kako sve ono što je poduzeto od tog trenutka do sada treba zahvaliti angažmanu i entuzijazmu Grada Splita i gradske uprave.

Ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala. Apeliram da se i u narednom razdoblju učini sve kako bi naš sustav gospodarenja otpadom bio što uspješniji, ne samo na području Grada Splita, nego i Splitsko-dalmatinske županije i cijele Republike Hrvatske“, rekao je ministar Ćorić.

Naglasio je kako veseli činjenica da je Hrvatska tijekom 2019. godine napravila ogroman iskorak prema razvrstavanju otpada te je poručio kako „u nadolazećim godinama moramo napraviti još jedan iskorak i odvajati na kućnom pragu“.

Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako je sanacija splitskog odlagališta obavljena  u rekordnom roku. Odluka o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava, rezultat je, naveo je direktor Kukić, sjajne suradnje svih sudionika ovog složenog procesa.

Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017. godine, rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas prošlost. Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog  i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije“, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

S dodijeljenih bespovratnih 114,8 milijuna kuna na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane.

Sve to vodi do 2023. godine kada bi se otvorenjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici,  Karepovac, kao sanirano odlagalište, konačno i zatvorio“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice