Aktualno

Priopćenje: Preko 80 milijuna kuna isplaćeno kroz IPARD
  • Objavljeno:
  • 03.12.2012.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dosad je isplatila 80,8 milijuna kuna za 55 završenih IPARD projekata.

IPARD je za poljoprivrednike jedan od najznačajnijih i najpovoljnijih oblika financiranja koji nudi različite mogućnosti za unapređenje poslovanja u sektoru poljoprivrede. Korisnici IPARD programa, ovisno o mjeri, mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, tvrtke i jedinice lokalne samouprave, ali i fizičke osobe koje se ne bave poljoprivredom.

Agencija za plaćanja je nakon 15 provedenih natječaja za 4 IPARD mjere,  do sada ugovorila  249 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od gotovo milijardu kuna te iznosom ugovorene potpore od pola milijarde kuna. Od ukupnog iznosa ugovorene potpore 75% sredstava je osigurano iz sredstava proračuna Europske unije, dok je 25% sredstava osigurano iz proračuna RH.

Najviše sredstava iz IPARD-a povukle su Osječko-baranjska (33 projekta) i Istarska županija (44 projekta), a uspješno ih prate Zagrebačka (20 projekata), Varaždinska (15 projekata), Sisačko-moslavačka (14 projekata) te Karlovačka županija (14 projekata).

Najbrojnija ulaganja odnose se na sektor ruralnog turizma u mjeri 302 „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ te na  sektor voća i povrća u sklopu mjere 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je „apsolutni hit IPARD-a“ sa ukupno 66 ugovorenih projekata. Sektor voća i povrća, ali u obliku prerade, najpopularniji je i u mjeri 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda“,  dok su se atraktivnim pokazali i sektori ribarstva i mesa.

Jedinice lokalne samouprave koje imaju manje od 10 000 stanovnika, koje su prihvatljivi korisnici u mjeri 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“, najviše zanimanja pokazale su za projekte u sektorima kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda te lokalnih nerazvrstanih cesta,  za koje se može ostvariti  povrat sredstava u iznosu od 100%.

Za ugovaranje IPARD projekata preostaje nam još 2013. godina te očekujemo ugovaranje svih raspoloživih sredstava iz IPARD programa, a ono što je još i važnije od iskorištenosti novaca iz IPARD programa jest činjenica da će korisnici ovog pretpristupnog fonda, državna administracija i ostali sudionici u cijelom procesu steći potrebna znanja i iskustva za korištenje znatno većih sredstava koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju po ulasku u EU.

Izvor: APPRRR