Aktualno

Pokrenuti financijski instrumenti za ruralni razvoj
  • Objavljeno:
  • 20.04.2018.

18. travnja 2018.g., u Zagrebu su potpisani sporazumi o financiranju provedbe financijskih instrumenata. Korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu na raspolaganju je 70,6 milijuna eura. 

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s EIB-om provelo ex-ante analizu pod nazivom „Assessing the potential use of Financial Instruments in Croatia’s agricultural sector in the 2014-2020 programming period”. Studija je usvojena u ožujku 2018.g. te su identificirane poteškoće s kojima se MSP-ovi u sektoru poljoprivrede, prerade i šumarstva susreću u potražnji za financijskim sredstvima. Dana 4. travnja 2018.g. ministar poljoprivrede donio je Odluku o povjeravanju zadataka provedbe financijskih instrumenata Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Potpisivanje sporazuma rezultat je izmjena Programa ruralnog razvoja kojim se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje njihovih ulaganja. Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice obrtna sredstva, kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Ciljevi financijskih instrumenata iz PRR je ojačati pristup financiranju MSP-ima kroz:
– veću dostupnost zajmova
– smanjenje kamatne stope
– smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja (kolaterala).

Potpisanim sporazumima pokrenut će se:
- mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj (kamate 0,5% i 1,0%; Mali zajmovi za sektor mljekarstva 0.1%) – od svibnja 2018.g.
– pojedinačna jamstva za ruralni razvoj (maksimalni iznos jamstva 1,3 miliuna eura) – od lipnja 2018.g.
– investicijski krediti za ruralni razvoj – krajem 2018.g.

Izvor: www.ruralnirazvoj.hr