Aktualno

Otvorene prijave za savjetodavni status OCD-a pri Ujedinjenim narodima
  • Objavljeno:
  • 18.05.2018.

Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda – ECOSOC otvorilo je prijave za savjetodavni status organizacija civilnoga društva pri Vijeću s rokom prijave 1. lipnja 2018.g. ECOSOC je centralna platforma za dijalog i razmjenu inovativnog mišljenja o ekonomskom, socijalnom i okolišnom održivom razvoju. ECOSOC donosi preporuke i smjernice za globalne razvojne politike, ali i za pitanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na poziv za savjetodavni status organizacija civilnoga društva mogu se prijaviti međunarodne, regionalne, subregionalne i domaće organizacije civilnog društva. Organizacija mora biti službeno upisana u nacionalni registar (u slučaju Hrvatske to je Registar udruga kojega vodi Ministarstvo uprave), mora postojati i djelovati najmanje dvije godine, mora imati sjedište, demokratski usvojen statut, osobu ovlaštenu za zastupanje te reprezentativne mehanizme za demokratski i transparentan proces donošenja odluka.

Vijeće trenutno okuplja 5.083 organizacija civilnog društva sa savjetodavnim statusom. Više informacija o načinu prijave možete pronaći ovdje.

Izvor: UZUVRH