Aktualno

Obzor 2020 postaje Obzor Europa u novom prijedlogu Europske komisije
  • Objavljeno:
  • 08.06.2018.

Europska komisija planira i predlaže budućnost programa Obzor 2020 i nakon 2020. godine. Program za istraživanje i inovacije u sljedećem bi se financijskom razdoblju trebao zvati Obzor Europa i trebao bi biti usmjeren na zadržavanje Europske unije na čelu globalnih postignuća u području znanosti.

Otprilike dvije trećine europskog gospodarskog rasta tijekom posljednjih desetljeća potaknuto je inovacijama. Očekuje se da će Obzor Europa proizvesti više novog znanja i novih tehnologija, potičući znanstvenu izvrsnost i da će imati pozitivan učinak na rast, trgovinu i ulaganja te znatan učinak na društvo i okoliš. Za svaki euro uložen u okviru programa mogao bi se u roku od 25 godina ostvariti povrat u iznosu do 11 eura. Očekuje se da će ulaganja Unije u istraživanje i razvoj omogućiti otvaranje, prema procjenama, do 100 000 radnih mjesta.

Predložena su proračunska sredstva od 100 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine što uključuje 97,6 milijardi eura za program Obzor Europa (od kojih će 3,5 milijardi eura biti dodijeljeno u okviru fonda InvestEU) i 2,4 milijarde eura za program Euratom.

Komisija je najavila i neke novosti u provedbi programa Obzor – udvostručit će se potpora za države članice koje zaostaju kako bi ih se potaklo na ispunjavanje nacionalnih potencijala za istraživanje i inovacije. U tu svrhu pronalazit će se načini za sinergijsko korištenje Obzora te strukturnih i kohezijskih fondova čime će se olakšati koordinacija i kombiniranje financiranja. Europska komisija će također poticati i prilagodbu načina i uvjeta za ostvarivanje partnerstva u programu Obzor.

U provedbi programa Obzor Europa Komisija će provoditi načelo otvorene znanosti te će se zahtijevati otvoren pristup publikacijama i podacima. Time će se povećati inovacijski potencijal rezultata ostvarenih uz financiranje Europske unije. Također, kao i u prijedlozima transformacije ostalih programa Unije, Komisija će provoditi pojednostavljena pravila kako bi se smanjilo administrativno opterećenje korisnika programa.

Komisija apelira na brz dogovor o ukupnom dugoročnom proračunu Europske unije s Europskim parlamentom kako bi se omogućio neometan prelazak s postojećeg dugoročnog proračuna (2014. – 2020.) na novi te kako bi se zajamčilo predvidivo i neprekinuto financiranje, što bi bilo na korist svima.

Sažetak izmjena programa Obzor 2020 u Obzor Europa pogledajte ovdje.

Izvor: Europska komisija