Aktualno

Objavljen natječaj Eurostars programa za male i srednje poduzetnike
  • Objavljeno:
  • 16.07.2014.

Eurostars je zajednička inicijativa Europske komisije i EUREKA-e, koja ujedno i upravlja programom. S obzirom da se EUREKA tijekom godina pokazala vrlo uspješnom, Europska je komisja odlučila dati svoj doprinos razvojnim aktivnostima malih i srednjih poduzeća. Doprinos se odnosi na sudjelovanje u sufinanciranju i to do 25% od javnog udjela sufinanciranja.

Program je namijenjen malim i srednjim poduzećima koja se bave razvojno-istraživačkim aktivnostima. Projekti se mogu aplicirati za bilo koje tehnološko područje (ne postoje tematska ograničenja). Uvjet za dobivanje sredstava jest da projekti moraju imati civilnu svrhu te da obuhvaćaju razvoj novog proizvoda, procesa ili usluga. Osnovni kriterij za sudjelovanje je minimalno dvije zemlje članice programa Eurostars, a nositelj projekta treba biti istraživačka tvrtka (R&D performing SME), dok ostali partneri mogu biti mala i srednje velika poduzeća. Barem 50% ukupnih projektnih troškova vezanih uz aktivnosti R&D moraju ostvariti mala ili srednja R&D poduzeća (R&D performing SMES), no taj postotak ne može uključivati troškove podugovaranja. Prema hrvatskim nacionalni pravilima, u projekt se s hrvatske strane mogu uključiti i znanstveno-istraživačke institucije kao dodatni partner u projektu.

Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu Eurostarsa iznosi najviše 50% udjela hrvatskog partnera na projektu ili maksimalno 150.000 eura, ovisno što je manje za trajanje projekta do tri godine. Partneri iz drugih zemalja dobivaju potporu sukladno pravilima i procedurama u njihovim zemljama. Projekti se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske za program EUREKA, a tijelo zaduženo za provedbu projekta u Hrvatskoj je HAMAG-BICRO. HAMAG-BICRO također može pomoći tvrtkama koje nemaju strane partnere u pronalaženju istih, u okviru Europske poduzetničke mreže.

Projekti se prijavljuju isključivo preko jedinstvenog internetskog sučelja na www.eurostars-eureka.eu. Rok za podnošenje prijava je 11.9.2014. (20:00h), a dodatne informacije i upute možete pronaći na web stranicama Eurostarsa  i web stranicama HAMAG-BICRO-a.

Kontakt osoba jest Vedran Đidara, nacionalni koordinator programa EUREKA i Eurostars (tel: +385 1 23 52 628; vedran.didara@bicro.hr; eurostars@bicro.hr)

HAMAG-BICRO je također najavio da će se uskoro za sve zainteresirane hrvatske sudionike organizirati praktičnu radionicu s ciljem upoznavanja pravila programa i nacionalnih procedura. Datum održavanja radionice bit će objavljen naknadno.

Dokumentaciju i više informacija o ovom natječaju možete vidjeti na poveznici!

Izvor: www.hamaginvest.hr