Aktualno

Komisija predstavila svoj prijedlog za kohezijsku politiku
  • Objavljeno:
  • 30.05.2018.

Europska komisija je 29. svibnja 2018. godine predstavila proračunski okvir za kohezijsku politiku u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Kohezijska politika jedna je od najvažnijih u Europskoj uniji jer omogućava premošćivanje razlika u razvoju između država članice te je time najkonkretniji izraz europske solidarnosti.

Europska komisija procjenjuje da je ukupni proračun za kohezijsku politiku smanjen za 7%, dok Europski parlament procjenjuje da se radi o 10%. Ukupno je Europska komisija predvidjela alokaciju od 373 milijarde eura za koheziju s naglascima na određena područja:

– usmjerenost na ključne prioritete ulaganja: fokus financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda usmjerit će se na inovacije, potporu malim poduzećima, digitalne tehnologije i osuvremenjivanje industrije uz prelazak na niskougljično, kružno gospodarstvo i borbu protiv klimatskih promjena.

– jug i istok Europe i dalje zaostaju za sjeverom i zapadom, zbog čega će se u te regije nastaviti sa značajnim ulaganjima. Iznos BDP-a po stanovniku i dalje je glavni kriterij u alokacijama sredstava prema razlikovanju tri tipa europskih regija – slabije razvijene, tranzicijske i razvijenije.

– nova kohezijska politika stavit će još veći naglasak na vodstvo na lokalnoj razini i ostvarivanje lokalnih strategija razvoja. Lokalna, gradska i regionalna tijela trebala bi još snažnije sudjelovati u upravljanju sredstvima iz fondova EU. Komisija najavljuje i pojednostavljivanje pravila, programa i pristupa fondovima radi bolje apsorpcije.

– Komisija predlaže jačanje povezanosti kohezijske politike i njezinih rezultata na terenu s europskim semestrom, odnosno, usklađivanjem gospodarskih i poreznih politika u Europskoj uniji. Time Komisija dobiva mogućnost uvjetovanja država članica provedbom strukturnih i ekonomskih reformi.

cohesion_600Glavni fokusi kohezijske politike u razdoblju od 2020. do 2027. godine. Izvor: Europska komisija

Europska komisija iznad svega zagovara brzi dogovor o dugoročnom proračunu Europske unije i njegovim sektorskim prijedlozima kako ne bi došlo do kašnjenja sličnih onima do kojih je došlo početkom proračunskog razdoblja 2014. – 2020. Komisija zbog toga postavlja 2019. godinu kao vrijeme konsenzusa oko proračuna.

Prema prijedlogu Komisije, Hrvatska će imati na raspolaganju 8,6 milijardi eura za ostvarenje ciljeva Kohezijske politike, što je 5,5% manje no što je ima u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.

Najveći gubitnici su oni koji su putem ulaganja iz EU fondova uspjeli osigurati najveći rast, poput Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske. Međutim, smanjenje sredstava za kohezijsku politiku u ovim državama stvorit će veliku rupu u javnim ulaganjima, stoga je pitanje kako će se ove države snaći u sljedećoj financijskoj perspektivi. Sasvim je sigurno da će biti oštri pregovarači u procesu usvajanja proračuna.

cohesion_2014-2020-600

Dobitnici i gubitnici Komisijina prijedloga u komparativnom prikazu financijskih razdoblja. Izvor: Politico

Izvor: Europska komisija – Predstavništvo u Hrvatskoj, Politico