Savjeti - natječajna dokumentacija

Kako pravilno čitati upute za prijavitelje?
  • Objavljeno:
  • 18.06.2013.

Upute za prijavitelje (eng. Guidelines for Applicant) ključan je dokument u pripremi projekta za prijavu na otvoreni natječaj /javni poziv jer o njemu sadrži sve najvažnije podatke kao što su:

  • Naziv i referentni broj natječaja
  • Uvodni opis situacije u koju se natječaj uklapa
  • Pravila za sudjelovanje koja se odnose na prijavitelje, partnere, aktivnosti i troškove
  • Upute o tome kako pripremiti i kamo uputiti dokumentaicju
  • Kriterije evaluacije
  • Informaciju o dodatnim dokumentima koje treba dostaviti
  • Okvirni raspored procesa evaluacije i donošenja odluke
  • Ostali uvjeti koji se primjenjuju na natječaj i privitke

U nastavku donosimo nekoliko kratkih uputa o tome kako pravilno čitati Upute za prijavitelje i koje njegove dijelove koristiti u dizajnu i prijavi projekta:

1.     Uvjeti prijave

Provjerite odgovara li vaša organizacija uvjetima koji se traže za prihvatljivost prijavitelja. Najčešće će u Uputama biti naznačen oblik organizacije, nacionalnost i drugi relevantni podaci za određeni natječaj. Isto vrijedi za vaše potencijalne partnere u projektu.

Na primjer. Prijavitelji mogu biti: 1. Tvrtke, 2. Registrirane u RH, 3. Koje su poslovale s dobitkom u 2012.g. i 4. Koje su registrirane za obavljanje djelatnosti iz sekcije „J“ NDK-a.

Zatim provjerite potpadaju li aktivnosti koje planirate provesti u dozvoljene aktivnosti i ulaganja, Istu stvar morate provjeriti i kada se radi o troškovima projekta.

Na primjer: Prihvatljvi troškovi prpjekta su svi troškovi treninga, edukacija, promotivnih materijala, opreme i sl. PDV nije dopuštenm trošak.

2.     Ciljevi javnog poziva

Dobro proučite opće i posebne ciljeve javnog poziva, kao i njegove prioritete. Vaš projekt mora biti usklađen s njima, inače neće biti prihvatljiv za dodjelu sredstava.

Potcrtajte ključne termine i koristite ih u pripremi projektnog prijedloga jer ćete tako evaluatorima lakše približiti vaš projekt, a aktivnosti će jasno ocrtavati ciljeve javnoga poziva.

3.     Priprema dokumentacije za slanje

Kako biste izbjegli tehničke pogreške, važno je obratiti pažnju na upute koje s eodnose na pripremu dokumentacije. U njima ćete pročitati koliko je primjeraka, izuzev originala, potrebno pripremiti, što sve sadrži dokumentacija, koje je podatke potrebno navesti na kuverti, kako predati prijavu i unutar kojega roka.

Pripazite, jer svaki tehnički nedostatak rezultira odbacivanjem prijave u fazi provjere administrativne usklađenosti sa zahtjevima javnoga poziva.