Aktualno

Iskorištenost EU sredstva u 2017.g.
  • Objavljeno:
  • 23.01.2018.

DSC_0925Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) za razdoblje 2014. – 2020.g. Republici Hrvatskoj na raspolaganju je ukupno 10,7 milijardi eura. Nakon objave natječaja, proces korištenja EU sredstava započinje ugovaranjem projekata, nakon čega slijede isplate korisnicima ovisno o dinamici provedbe aktivnosti unutar tih projekata i temeljem provjera namjenskog i ispravnog trošenja sredstava. Isplaćena sredstva se potom ovjeravaju, odnosno provjeravaju, te se za odobrene izdatke izrađuju Izjave o izdacima koje se uz Zahtjeve za plaćanja šalju Europskoj komisiji nekoliko puta godišnje. Konačno, slijede isplate iz proračuna EU u proračun države članice.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavilo je rezultate iskorištenosti EU sredstava tijekom 2017.g.:
korisnicima je na raspolaganje putem natječaja stavljeno ukupno 2,8 milijardi eura (26% ukupne alokacije)
vrijednost ugovorenih projekata s 985 milijuna eura na 3,7 milijarde eura
– porast isplaćenih EU sredstava korisnicima s 288 milijuna eura na 927 milijuna eura
vrijednost ovjerenih sredstava, na temelju kojih Europska komisija vrši uplate u državni proračun, dosegla je iznos od 800 milijuna eura.

Preuzmite publikaciju sa svim rezultatima ovdje.

Portal www.eu-projekti.info uskoro će objaviti detaljnu analizu o iskorištenosti EU fondova u 2017.g. s naglaskom na ugovorena i isplaćena sredstva po svakom operativnom programu Republike Hrvatske.

Izvor: https://strukturnifondovi.hr