Aktualno

Građani Hrvatske u velikom postotku misle da EU ide u krivom smjeru
  • Objavljeno:
  • 23.05.2018.

Eurobarometar je 23. svibnja 2018.g. objavio novo istraživanje povodom godine dana uoči novih europskih izbora. Istraživanje je provedeno u travnju 2018.g. metodom osobnog intervjua na uzorku od 27.601 osobe u 28 zemalja.

Čak 67% ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU-u, što je najveća potpora sve od 1983. godine. Što se tiče izborne kampanje, građani kažu kako su glavni prioriteti borba protiv terorizma (49%), nezaposlenosti mladih (48%), pitanje imigracija (45%) te gospodarstvo i rast (42%).

Gotovo polovica hrvatskih građana (49%) neutralno misli o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, dok 36% ispitanika smatra da da je to za zemlju pozitivna stvar. Čak 46% ispitanika u Hrvatskoj smatra da se Unija kreće u lošem smjeru.

Hrvatska odstupa od prosjeka Europske unije i po drugim pitanjima. Čak 68% posto ispitanika smatra borbu protiv nezaposlenosti mladih glavnom temom kojom bismo se trebali baviti u izbornoj kampanji za europske izbore, slijedi ju “ekonomija i rast” o kojima razmišlja 61% građana, dok je na trećem mjestu, iznenađujuće – “socijalna sigurnost europskih građana“.

I dok prosjek Europske unije svjedoči o interesu za klasične sigurnosne teme (zaštita granica, borba protiv terorizma), građani Republike Hrvatske su temeljem svojih odgovora pokazali zabrinutost za sigurnost građana u širem smislu – socijalnom, ekonomskom, društvenom…

Dapače, ispitanici u Hrvatskoj imaju gotovo prepolovljen ili za trećinu umanjen interes za teme terorizma, imigracija, sigurnost i obranu u odnosu na prosjek Europske unije.

2018_05_23_barometar_600

Distribucija odgovora građana Republike Hrvatske o prioritetima uoči sljedećih europskih izbora, u odnosu na odgovore na razini čitave Europske unije.

Izvor: Europski parlament / Ured za vezu u Republici Hrvatskoj