Europsko vijeće
  • Objavljeno:
  • 30.04.2013.


Uloga: Određivanje prioriteta i smjera u kojem ide EU
Sastav: Šefovi država ili vlada (predsjednik države i/ili predsjednik vlade), predsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku
Lokacija: Bruxelles
Predsjednik: Donald Tusk
Internetska stranica: www.european-council.europa.eu


Europsko vijeće (engl.: European Council) utjelovljuje praksu okupljanja predsjednika država ili vlada svih država članica EU koja je započela 1974. godine te uobičajeno zasjeda na dvodnevnom forumu na kojem se javno iznose opći zaključci i odluke.

Na sastancima Europskog vijeća (u prosjeku se održavaju četiri puta godišnje), koji se zbog visokih dužnosničkih funkcija njegovih članova nazivaju još i europski sastanci na vrhu ili europski summiti, usklađuju se opća stajališta država članica te određuju glavne političke smjernice i ciljevi budućeg razvoja Unije.

Način rada i odlučivanja
Europsko vijeće većinu svojih odluka donosi konsenzusom, a odlučivanje ne obuhvaća donošenje zakona već isključivo donošenje direktiva i prioriteta. Na kraju zasjedanja Europsko vijeće izdaje zaključke koji odražavaju glavne poruke proizašle iz rasprave. Ti zaključci predstavljaju glavne probleme o kojima dalje raspravljaju niže instance u Uniji, poput Vijeća ministara.

Predsjednik Europskog vijeća
Rad Europskog vijeća koordiniran je od strane njegovog predsjednika koji vodi rasprave, a upravlja i radom Europskog vijeća. Predsjednik Europskog vijeća također je i predstavnik Europske unije u svijetu na međunarodnoj razini. Bira ga Europsko vijeće na mandat od dvije i pol godine (uz mogućnost još jednog reizbora), a on istovremeno ne može obavljati druge poslove.