#Vijesti-eu

Pokretanje gospodarstva EU-a kroz privatna ulaganja

2

Lipanj

Objavljeno

Kako je 27. svibnja 2020. najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Komisija namjerava pokrenuti gospodarstvo EU-a poticanjem privatnih ulaganja. Komisija je danas predložila novi Instrument za potporu solventnosti koji se temelji na postojećem Europskom fondu za strateška ulaganja, kako bi se mobilizirala privatna sredstva za hitnu potporu održivim europskim poduzećima u sektorima, regijama i zemljama na koje najviše utječe pandemija.

Instrument za podršku solventnosti osmišljen je kao pomoć u sprječavanju nesolventnosti. U okviru europskog Fonda za strateška ulaganja (EFSI), koristit će proračun EU za podršku kapitalnim ulaganjima u tvrtke koje imaju problem sa solventnošću. Tvrtke koje posluju u državama članicama i sektorima na koje pandemija ima ekonomski utjecaj i tamo gdje je podrška nacionalnoj solventnosti ograničena trebale bi imati najviše koristi.

Instrument za potporu solventnosti može biti operativan od 2020. s proračunom od 31 milijardi EUR, a cilj mu je potaknuti ulaganja 300 milijardi eura u inače zdrava poduzeća iz svih gospodarskih sektora i pripremiti ih za čišću, digitalnu i otpornu budućnost.

Kako bi mogle koristiti Instrument tvrtke moraju biti:

  • Utemeljene i operativne unutar Europske unije
  • Pogođene pandemijom i nisu u mogućnosti same osigurati sredstva financiranja kroz tržište
  • Ekonomski održiva
  • Nema financijskih poteškoća na kraju 2019.,prema pravilima EU o državnim potporama

Komisija jača program InvestEU, vodeći europski program za ulaganja, program koji pruža ključnu podršku tvrtkama u fazi oporavka i podržava EU u njezinoj dugoročnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji koji će sada raspolagati s 15,3 milijarde eura za mobilizaciju privatnih ulaganja u projekte diljem Unije.

 Novi strateški europski program ulaganja financirati će:

  • Izgradnja jačih lanaca vrijednosti u EU-u
  • Podrška kritične infrastrukture
  • Razvoj novih tehnologija
  • Podrška novim ekosustavima poduzetnika
  • Prekogranični strateški projekti

Naposljetku, Komisija predlaže novi instrument za strateška ulaganja ugrađen u InvestEU kako bi se omogućila ulaganja u iznosu do 150 milijardi eura, uz pomoć programa Next Generation EU. Cilj instrumenta je jačanje otpornosti strateških sektora, posebno onih povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom, te ključnih vrijednosnih lanaca na unutarnjem tržištu.

Izvor: EU komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice