#Vijesti-eu

POGLEDAJTE SNIMKU GODIŠNJE KONFERENCIJE O EU FONDOVIMA!

18

Lipanj

Objavljeno

U organizaciji tvrtke EU PROJEKTI, Učilišta EU PROJEKTI, Instituta za razvoj poduzetništva i europske projekte – IRPEU, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Privredne banka Zagreb d.d. 12. lipnja 2018. godine održana je godišnja konferencija “Prepreke i izazovi u korištenju EU fondova u Republici Hrvatskoj do kraja financijskog razdoblja – Kako se izboriti s nepravilnostima i financijskim korekcijama?”.

Na konferenciji je sudjelovalo 150 osoba iz stručne i zainteresirane javnosti, a konferenciju je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt “E-impulsom do bolje iskorištenosti EU fondova u Republici Hrvatskoj”.

Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, gospodin Željko Turk, koji je poručio da je gubitak EU sredstava opasnost za proračun Republike Hrvatske. Riječ je preuzela gospođa Ariana Vela, vlasnica tvrtke EU PROJEKTI i jedna od vodećih konzultantica za EU fondove u Republici Hrvatskoj, koja je predstavila redizajn prvog hrvatskog portala o fondovima EU (eu-projekti.info). Uvodni govor i predstavljanje portala pogledajte na ovoj poveznici. Prezentaciju gospođe Ariane Vele možete pogledati na ovoj poveznici ovoj poveznici.

Konzultantica gospođa Ivana Rukavina Halilagić je potom održala predavanje pod nazivom “Nepravilnosti u provedbi EU projekata” predstavivši europski i nacionalni pravni okvir koji određuje nepravilnosti i financijske korekcije u provedbi EU projekata. Rukavina Halilagić je pojasnila i različite skupine nepravilnosti, najčešće utvrđene nepravilnosti, kao i savjete za korisnike EU sredstava koji im mogu pomoći kako bi izbjegli financijske korekcije u provedbi projekata. Predavanje možete pogledati na ovoj poveznici. Power Point prezentaciji gospođe Rukavine Halilagić možete pristupiti putem ove poveznice.

Centralni dio konferencije bio je razgovor “jedan na jedan” na temu sadašnjosti i budućnosti ESIF-a u Hrvatskoj. Mišljenja o toj temi razmijenile su gospođa Ariana Vela te državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, gospođa Spomenka Đurić. “Iako smo povećali stopu ugovaranja Europskih strukturnih i investicijskih fondova te se ona, na razini cijele alokacije, sada kreće na malo manje od 50%, postotak isplaćenih sredstava još uvijek je ispod 10% i sa time nismo zadovoljni” – izjavila je državna tajnica. Razgovor “jedan na jedan” pogledajte na ovoj poveznici.

Sudionici konferencije imali su priliku čuti vodeće stručnjake iz sustava upravljanja i kontrole EU fondova na panel diskusiji pod nazivom “Kako izbjeći nepravilnosti i može li sustav primjerenije reagirati prema korisnicima?”. U diskusiji su govorili gospodin Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), gospođa Antonija Ćurić, viša revizorica Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA), gospođa Martina Jaranović iz RSM revizije, gospodin Milan Laković iz Odvodnje Poreča d.o.o. te gospođa Ariana Vela, vlasnica tvrtke EU PROJEKTI. Panel je moderirao gospodin Daniel Mondekar, a diskusiju možete pogledati na ovoj poveznici.

Konferencija je završena dodijeljenim diplomama za polaznike Učilišta EU PROJEKTI, koji su završetkom obrazovnog programa postali voditelji pripreme i provedbe EU projekata, te zalog za jačanje kapaciteta Republike Hrvatske u korištenju sredstava iz ESI fondova. Dodjelu diploma pogledajte na ovoj poveznici.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice