#Vijesti-eu

Oznake zemljopisnog podrijetla – europsko blago vrijedno 75 milijardi eura

22

Travanj

Objavljeno

U skladu sa studijom koju je 20. travnja 2020. godine objavila Europska komisija, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića, čija su imena zaštićena unutar Europske unije kao oznake zemljopisnog podrijetla (OZP) vrijedni su gotovo 75 milijardi eura. Studija o nazivima proizvoda zaštićenih u okviru sustava kvalitete EU-a u svim državama članicama zaključuje da su prihodi od prodaje proizvoda sa zaštićenim nazivom u prosjeku dvostruko veći od prihoda za slične proizvode bez oznake.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je “Europske oznake zemljopisnog podrijetla odražavaju bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor nudi. Jasne su koristi za proizvođače. Mogu prodavati proizvode po višoj cijeni  potrošačima koji traže autentične regionalne proizvode. Oznake zemljopisnog podrijetla ključna su sastavnica naših trgovinskih sporazuma. Zaštitom tih proizvoda diljem svijeta sprečava se zlouporaba naziva i štiti dobar ugled europskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića. Oznake zemljopisnog podrijetla štite lokalnu vrijednost na globalnoj razini”.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice