#Vijesti-eu

OTVORENO PISMO O BUDUĆNOSTI ZAPADNOG BALKANA!

Lipanj

Objavljeno

Jučer je skupina europarlamentaraca, izvjestitelja i predsjednika delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana uputila otvoreno pismo Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, kao ostalim liderima država članica Europske unije.

“…pozivamo predsjednike država i vlada Europske unije da se slože o odlučujućim koracima europske politike proširenja na sastanku Europskog vijeća 28. i 29. lipnja. Vrijeme je za odvažne odluke koje će uistinu utrti put prema integraciji šest zemalja i 18 milijuna građana koji žive na Zapadnom Balkanu…” – stoji u otvorenom pismu.

Kao povod za odlučujuće korake potpisnici ističu sporazum Grčke i Makedonije oko imena makedonske države, ali i dijeljena želja građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, da u okviru Europske unije izgrade moderne države jakih i neovisnih institucija, održivih ekonomija i solidarnog društva.

“…tražimo da se europski lideri odlučno opredijele za europsku perspektivu čitave regije, davanjem suglasnosti za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopjem i Tiranom na sastanku Europskog vijeća” – iskazali su potpisnici i dodali: “Budućnost Zapadnog Balkana je u Europskoj uniji, u vladavini prava, liberalnim demokracijama, socijalnoj pravdi te inovativnim i snažnim otvorenim društvima… Europa ih ne smije iznevjeriti!”

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente