#Vijesti-eu

Otoci će u idućem programskom razdoblju imati zaseban program i sredstva za postizanje razvoja i energetske neovisnosti

9

Studeni

Objavljeno

U petak, 5. studenog 2021. godine, u Splitu je održana Konferencija o budućnosti Europe na kojoj se govorilo o budućnosti hrvatskih otoka na kojoj je sudjelovala i Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Sunčana Glavak istaknula je da u Europskoj uniji na 2400 otoka trenutno živi 20.5 milijuna ljudi, dok samo u Hrvatskoj brojimo 1244 otoka s oko 130 tisuća stanovnika. Osvrnuvši se na tu činjenicu, ministrica Tramišak je naglasila: „Ono što je najvažnije po pitanju hrvatskih otoka reći je to da smo po prvi puta uspostavili Registar otoka. 1244 hrvatska otoka konačno imaju svoj registar sa svim važnim i relevantnim podacima o statusu i kvaliteti života na otocima“.

Isto tako, ministrica je istaknula važnost uključivanja problema klimatskih promjena prilikom razvoja i provedbe svih budućih razvojnih projekata na otocima: „Obnovljivi izvori energije jedan su od velikih fokusa kako na otocima možemo doprinijeti energetskoj samodostatnosti, energetskoj neovisnosti, ali i samim time voditi brigu i računa o simbiozi otočana sa svojim prirodnim okruženjem“.

Ministrica Tramišak osvrnula se na nove mogućnosti za otoke koje donosi novo programsko razdoblje 2021. – 2027.: „Na raspolaganju imamo 25 milijardi eura izdašnih sredstava kako iz Plana oporavka i otpornosti, tako i iz Višegodišnjeg financijskog okvira, u okviru kojega će biti uspostavljen poseban dio programa namijenjen isključivo otocima“. Unutar novog programa svi će projekti i programi morati prolaziti kroz studije utjecaja na okoliš i procjene utjecaja svake investicije na klimatske promjene.

Hrvatska ima jedinstvenu priliku koristiti sve oblike obnovljivih izvora energije te je izrazito važno zajedno pronaći načine kako pokrenuti projekte u tom smjeru, zaključila je ministrica Tramišak.

Izvor: MRRFEU

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. AVELANT je osnivač  i vlasnik Učilišta EU PROJEKTI, prvog hrvatskog i regionalnog učilišta o fondovima EU. Trebate li konzultantske usluge, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice