#Vijesti-eu

ONLINE ALATI ZA POLITIČKI RADOZNALE!

25

Rujan

Objavljeno

U Hrvatskoj su nedavno pokrenuta dva zanimljiva i korisna online alata, čiji je zajednički nazivnik neprofitna organizacija GONG. Ovim alatima se građanima pruža mogućnost za informiranje o političkim procesima, posebice onima povezanima sa budućnošću Europske unije i funkcioniranjem Hrvatskog sabora.

Parlametar je alat namijenjen svim građanima koji razvijaju GONG i Institut Danes je nov dan. Aplikacija Parlametar pomoću analize glasovanja i transkripata zastupničkih nastupa olakšava praćenje rada Hrvatskog sabora. Time ova aplikacija povećava transparentnost djelovanja najvažnije demokratske institucije i omogućuje učinkovit uvid u proces donošenja odluka.

Putem aplikacije Parlametar možete, primjerice, saznati ishode glasovanja filtrirajući ih prema nekoliko važnih parametara, možete usporediti pojedine saborske zastupnike, te saznati sve o aktivnostima pojedinog zastupnika u Saboru. Primjerice, zanimalo nas je saznati zastupnici koje parlamentarne stranke su u svojim govorima najčešće upotrijebili pojmove “ESIF” (Europski strukturni i investicijski fondovi) ili “EU” (Europska unija). Parlametar nam je otkrio da su o tim pojmovima najviše govorili nezavisni zastupnici, praćeni zastupnicima Hrvatske seljačke stranke i GLAS-a. Pojmove su najmanje koristili zastupnici IDS-a i HDZ-a. Alatu Parlametar možete pristupiti ovdje.

Drugi alat jest savjetodavna platforma u inicijativi GONG-a i CROSOL-a. Radi se o javnom savjetovanju na temu prioriteta predsjedanja Europskom unijom 2019.-2020., dužnost koju će obnašati novi trio država članica – Rumunjska, Finska i Hrvatska. Namjera je ovog javnog savjetovanja prepoznati teme i probleme od ključnog  zna-čaja za demokratski, održivi razvoj EU te zajedničkim snagama pokušati utjecati na pristup predsjedanju i prioritete hrvatske, rumunjske i finske Vlade. U okviru savjetovanja se možete anketno izjasniti o vrućim političkim temama Europske unije, poput proširenja na Zapadni Balkan, višegodišnjeg financijskog okvira, Brexita, energetskoj održivosti, zaštiti europskih vrijednosti… Javno savjetovanje traje od 24. rujna do 5. listopada 2018., a pristupiti mu možete ovdje.

Rezultati savjetovanja bit će predstavljeni na međunarodnoj konferenciji “Uloga predsjedanja EU u zaštiti europskih vrijednosti” uz raspravu o zajedničkim zagovaračkim prioritetima civilnog društva za demokratsku, socijalno pravednu i održivu Europsku uniju čiji će razvoj u naredne dvije godine usmjeravati predsjedavajući trio Rumunjske, Finske i Hrvatske.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice