#Vijesti-eu

Održane konzultacije na temu Zelene arhitekture u okviru novog strateškog plana

20

Prosinac

Objavljeno

Ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić sa suradnicima održali su prezentaciju i popratnu raspravu na temu Zelene arhitekture u okviru procesa informiranja i konzultacija s javnosti o izradi nacionalnog Strateškog plana potrebnog za korištenje sredstava poljoprivrednih fondova u razdoblju od 2023. do 2027. godine.

Važan aspekt Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023. – 2027., kao i Zelenog plana EU, je očuvanje bioraznolikosti i održivo korištenje resursa, prilagodba na klimatske promjene i smanjenje emisija štetnih plinova, očuvanje krajobraza te borba protiv antimikrobne rezistentnosti i dobrobit životinja, što sve zajedno čini „Zelenu arhitekturu“ Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (SP ZPP-a). Stoga su na prezentaciji i raspravi sudjelovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Odbora za praćenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Savjeta za ekološku poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U kontekstu nacionalnog Strateškog plana, Zelena arhitektura uključuje poticanje primjene poljoprivrednih praksi koje imaju veću razinu ambicije pravila uvjetovanosti  u području okoliša, klimatskih promjena i biološke raznolikosti te intervencije u vidu eko-shema. Zemlje članice su novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom odredile da najmanje 35% proračuna za ruralni razvoj bude namijenjeno svim vrstama mjera vezanih za okoliš i klimu, uključujući i dobrobit životinja, i da minimalno 25% proračuna bude namijenjeno za izravna plaćanja za eko-sheme.

Predložene eko-sheme odnose na raznolikost usjeva i nasada, pašarenje na pašnjacima, uporabu stajskog gnoja na oraničnim površinama, minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivrednih površina, konzervacijsku poljoprivredu te intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina. Agrookolišne intervencije uključuju smanjenje korištenja zaštitnih sredstava u višegodišnjim nasadima, očuvanje bioraznolikosti i okoliša na trajnim travnjacima i oranicama te očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja u okviru mjere sada poznate kao Mjera 10, kao i prijelaz na ekološki uzgoj i održavanje ekološkog uzgoja.

Nacrt intervencija SP ZPP-a Republike Hrvatske predstavljen je kroz dva kruga javnih konzultacija, a do prezentacije sa svim predloženim intervencijama i financijskim alokacijama možete doći pomoću poveznice.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice