#Vijesti-eu

Održana prezentacija „Regulacija ugovora o građenju povodom poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda“

22

Studeni

Objavljeno

Zbog velikog porasta cijena građevinskog materijala i proizvoda u zadnjih godinu dana mnoge građevinske tvrtke počele su gomilati milijunske gubitke, iako su radove izvodili u dogovorenom roku. Problem je u tome što građevinari do sada nisu mogli tražiti aneksiranje ugovora javne nabave zbog promjene cijena.

U svrhu adresiranja opisanog problema, Vlada je na inicijativu Hrvatske gospodarske komore donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda koji je dostupan na sljedećoj poveznici.

Kako bi se poduzetnicima osigurala što jednostavnija provedba Zaključka, HGK je na Građevinskom fakultetu organizirala radionicu na kojoj se raspravljalo o donošenju smjernica za postupanje.

Potpredsjednica HGK-a Mirjana Čagalj zajedno s odvjetnikom Mićom Ljubenkom održala je prezentaciju „Regulacija ugovora o građenju povodom poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda“ na kojoj je istaknula: „Zbog rasta cijena nam je prijetila potpuna blokada građevinskih projekata, stoga je potrebno hitno rješenje situacije. Imamo postojeću zakonsku regulativu, zaključak Vlade, a sljedeći, nadamo se i posljednji korak, su smjernice koje HGK izrađuje u suradnji s Odvjetničkim uredom Ljubenko i partneri. Cilj nam je da nakon ove radionice tvrtke znaju kako postupati u svakom pojedinom slučaju, odnosno ugovoru. Danas ćemo konkretnim primjerima pokazati poduzetnicima kako mogu podnijeti zahtjev za izmjenu ugovora, na koji način dokazuju rast cijena u odnosu na ugovorene i koje su im mogućnosti daljnjih izmjena ugovora.“ Prezentacija je dostupna na poveznici.

Zaključkom Vlade RH o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda usvojeni su prijedlozi HGK-a u vezi potrebe za korekcijama cijena postojećih ugovora javne nabave te da se za svaki konkretan slučaj nabave koji je u tijeku ili koji će se tek pokrenuti utvrde mogućnosti određivanja promjenjive cijene ponude i uvjeti njene izmjene tijekom izvršenja ugovora.

Izvor: HGK

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice